„Dorinţa de a face din Sighişoara un Dracula Park este o idee care acum nu se va mai putea concretiza, pentru că prioritatea este reconstrucţia autenticităţii sitului, nu de a face un obiectiv turistic”, a spus Corina Şuteu.
Ministrul a adăugat că, în ultimele trei decenii, cultura americană a avut un mare impact asupra celei europene. „Cultura americană, care este una bazată pe inventarea patrimoniului – un patrimoniu inexistent pe care îl comunică pe măsură ce îl construiesc -, a fost întotdeauna într-o tensiune cu forma de patrimoniu cultural europeană şi a altor continente, pentru că identitatea europeană se bazează pe o moştenire şi o creaţie civilizaţională construită în timp”, a adăugat ea conform news.ro.
În Sighişoara a crescut numărul intervenţiilor neadecvate la nivelul clădirilor. În acest sens, Ministerul Culturii a decis să realizeze un proiect-pilot pentru a da un exemplu de bună practică în gestionarea unui patrimoniu de importanţă mondială în vederea unei dezvoltări durabile şi integrate.
„Sighişoara reprezintă unul dintre punctele sensibile pe harta siturilor UNESCO din România. Este un caz de administrare defectuoasă, în special în ceea ce priveşte planificarea urbanistică şi reglementarea în detaliu a modului de construire, care lipsesc sau, acolo unde există, nu se aplică”, se arată în proiect.
Documentul are în vedere alocarea de resurse corect estimate, fie ele financiare, umane sau de altă natură.
În plus, au anunţat reprezentanţii Ministerului Culturii, se lucrează la un proiect de parteneriat între Sighişoara şi Bruges (Belgia).