Noaptea Muzeelor. Cozi de sute de oameni în Capitală

Noaptea Muzeelor rămâne un punct de interes în calendarul cultural al bucureştenilor, care, sâmbătă, au format cozi de câţiva metri în faţa instituţiilor muzeale, pentru a vizita gratuit expoziţii şi a asista la alte evenimente pregătite de aceste instituţii.  
Iulian Tudor
16 mai 2015, 19:15
Noaptea Muzeelor. Cozi de sute de oameni în Capitală

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înainte de ora 18.00, bucureştenii s-au aşezat într-o coadă ordonată, pentru a vizita expoziţiile permanente ale instituţiei, dar şi cele temporare, precum „Pe urmele armenilor” şi expoziţia „Ion Anghel. Totodată, în curtea interioară a instituţiei a fost organizată o proiecţie de film documentar.

Citeşte şi: NOAPTEA MUZEELOR 2015. Ce poţi vizita în Noaptea Muzeelor la Bucureşti

Muzeului Naţional al Ţăranului Român i-a făcut concurenţă Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Astfel, coada de persoane care aştepta să viziteze expoziţia temporară de paianjeni şi scorpioi vii – ‘Ţesături periculoase’ – se întindea până aproape de vecinul său, Muzeul Ţăranului Român.

Mulţi dintre cei care aşteptau să intre la cele două muzee s-au răzgandit şi au decis să meargă la Muzeul Naţional de Geologie, aflat în apropiere, unde aşteptarea nu părea a fi la fel de mare. Aici, bucureştenii au putut pleca „În căutarea ţării de la capătul pământului- Chile”, dar au putut admira şi expoziţiile permanente şi o serie de prezentări tematice.

Coborând pe Calea Victoriei, un alt punct de interes pentru împătimiţii „nopţii muzeelor” a fost şi Muzeul Naţional „George Enescu”. Reprezentanţii instituţiei i-au aşteptat pe bucureşteni cu muzică, artă vizuală şi performance, toate încadrate în programul „Aeroportul artistic ONIRIA”. Chiar dacă prima oră de îmbarcare era prevăzută la 19.30, oamenii s-au strâns în faţa clădirii încă de la 18.40, pentru a pleca în călătoria propusă de Muzeul „George Enescu”.

Un alt magnet pentur bucureşteni, în Noaptea Muzeelor, a fost şi Muzeul Naţional de Artă al României. Bucureştenii au putut vizita, de la ora 19.00, Galeria Naţională şi expoziţiile temporare. MNAR s-a alăturat şi protestului ediţiei din acest an a evenimentului şi a organizat, sub titlul „Priveşte arta, arta te priveşte”, un periplu mai puţin obişnuit într-o „galerie de neuitat”.

Această galerie a cuprins ramele şi soclurile unor lucrări care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru că „au plecat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”. Această „galerie de neuitat” s-a aflat la parterul Galeriei Naţionale a MNAR.

Vis-a-vis, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, persoanele aşezate la coadă au fost aşteptate cu tururi ghidate şi o expoziţie de arhitectură „Carte şi machete. Teatru şi coregrafie”.

Anul acesta bucureştenii au fost atraşi şi de lingourile de aur „standard”, expuse într-o casetă specială, în holul sediului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul evenimentului „Aur din Tezaur”. Peste 500 de persoane au aşteptat să admire exponatele. În cadrul evenimentului, pe un ecran TV amplasat în exterior a putut fi vizionat un film documentar cu tema „Aurul românesc şi BNR”, realizat cu sprijinul Televiziunii Române.

Citeşte şi: NOAPTEA MUZEELOR: Lingouri de aur şi un protest inedit în 2015

Bucureştenii, veniţi în număr mare şi la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), şi-au început „noaptea muzeelor” cu un recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Centrul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Seara a continuat apoi cu un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” şi cu un concert de muzică vocală, susţinut de elevii de la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”.

Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul trecut, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre