Ajuns în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, Raul Zetocha a ţinut în mâini o carte de rugăciuni, rugăciuni ce pare să-l fi ajutat, scrie voceatransilvaniei.ro. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
În tot acest timp de la producerea crimei, Zetocha a fost cercetat în stare de libertate pentru că, arătau anchetatorii, au existat indicii că acesta ar fi fost în legitimă apărare.
Citeşte şi A recunoscut o crimă după 18 ANI
Incidentul în urma căruia Dumbrovan şi-a pierdut viaţa ar fi fost provocat chiar de victimă, cunoscut în mediul interlop orădean. Dumbrovan s-ar fi oprit lângă un autoturism Mercedes parcat pe stradă şi a spart geamul portierei din dreapta-faţă, cu o piatră, după care a fugit. Proprietarul maşinii, Raul Zetocha, în vârstă de 24 de ani, se afla în autoturism împreună cu prietena sa şi a fugit după bărbat, reuşind să îl ajungă din urmă.
Între cei doi a avut loc o altercaţie iar Zetocha l-a înjunghiat pe Dumbrovan cu mai multe lovituri de cuţit. Imediat după incident Zetocha şi prietena sa au fugit, abandonând maşina şi victima plină de sânge. Dumbrovan a reuşit să ajungă până acasă, unde a cerut ajutorul unei vecine, care a sunat la SMURD, astfel că bărbatul a fost transportat la spital, însă medicii nu l-au mai putut salva, el având aproximativ 12 lovituri de cuţit pe corp, iar unele dintre acestea i-au atins organe vitale.
La spital a ajuns şi agresorul său, Raul Zetocha, cu tăieturi la mână, însă după ce a primit îngrijiri medicale a fost lăsat să plece. Tânărul a încercat să îşi explice gestul postând mesaje pe contul său de pe o reţea de socializare, în care susţine că bărbatul era mascat şi că el l-a atacat după ce acesta i-a spart maşina.
„Eram în Rogerius, mi-a spart unu maşina, am fugit, l-am prins şi….”, a postat tânărul chiar de la spital. Ulterior, Zetocha a arătat, tot pe reţeaua de socializare, că regretă cele întâmplate: „Poate unii dintre voi aţi auzit ce s-a întâmplat azi. Nu ştiu cum să găsesc a explica în cuvinte tragedia asta ce mi se întâmplă. Nu puteţi şti cum mă simt trăind de acum înainte cu chinul ăsta. Mulţi mă judecaţi acum, vă doriţi răzbunare. Pentru??? Pentru faptul că nu am fost eu cel care a căzut?? Ca oricare altul, mi-am apărat viaţa mea, rănile suferite sunt nimic faţă de ceea ce simt eu în suflet… Regret nespus cele întamplate, nu pot să realizez cum mi s-a putut întampla aşa o tragedie”. Tânărul a spus că nu ştie ce voia victima de la el şi de ce l-a atacat, mai ales că îl cunoştea. „Cu ce i-am greşit vreodată? Avea faţa acoperită, mascat, nu aveam cum să îl recunosc… îmi pare foarte foarte rău”, a mai scris tânărul pe Facebook. Mihai Dumbrovan era cunoscut în lumea interlopă din Oradea şi cercetat în mai multe rânduri pentru fapte comise cu violenţă.
Citeşte şi Mobilul crimei din căminul studenţesc de la Iaşi: Jaful pentru bani de „păcănele”
Poreclit Mişi, Dumbrovan a fost anchetat pentru tâlhării, recuperări şi furturi, majoritatea armate. Împreună cu un prieten al său, Cornel Varga Leon, zis Leu, bărbatul a fost implicat, în 1999, şi în incendierea unui atelier de confecţii al societăţii Arta Crişana, atac soldat cu uciderea paznicului unităţii, pe care l-au împuşcat cu o armă de vânătoare. Pentru respectivul atac, Mihai Dumbrovan a fost condamnat la 15 ani de închisoare, el ispăşind o parte din pedeapsă.
La rândul său, Raul Zetocha a fost suspectat în mai multe cazuri de furturi din autoturisme, dar faptele nu au fost dovedite. Împotriva lui Zetocha nu a fost luată atunci nicio măsură preventivă, deşi chiar el s-a dus la poliţie şi a cerut să fie arestat sau să i se ofere protecţie, motivând că se teme pentru viaţa lui. Anchetatorii au decis însă să îl cerceteze în libertate pentru că, arătau procurorii în 2013, existau indicii că Zetocha ar fi fost în legitimă apărare.