„Un preţ corect pentru imunoglobulină poate fi stabilit numai după organizarea unei licitaţii naţionale transparente prin care să fie selectaţi, în ordinea preţului oferit, trei producători care să asigure cantităţile de imunoglobulină necesare pacienţilor români, în limita bugetului alocat. Doar aşa se va putea garanta continuitatea livrărilor. Astfel, dacă cel care a oferit preţul cel mai mic are probleme de producţie, ceilalţi doi pot prelua comenzile şi asigura accesul pacienţilor la tratamentele esenţiale, care nu pot fi întrerupte. Preţul de decontare prin programele naţionale va fi egal cu preţul oferit la licitaţie de către producătorii care au câştigat licitaţia. Pe lângă o licitaţie transparentă, România trebuie să renunţe la criteriul populist al celui mai mic preţ, introdus în mod iresponsabil de Guvernul PSD, care a dus la dispariţia medicamentelor de pe piaţă”, a explicat Buşoi, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.
În opinia sa, este nevoie de modificarea legislaţiei şi de construirea de centre de plasmă.
„Din păcate, astăzi, aruncăm la gunoi poate zeci de milioane de euro, doar pentru că Guvernul nu are viziunea să facă ce alte ţări au făcut deja. În Ungaria există 36 de centre private de plasmă, care colectează, anual, aproape 800.000 litri de plasmă. (…) Plasma umană poate fi colectată atât de către centrele de transfuzii ale statului, cât şi în centrele de colectare deţinute de ONG-uri sau companii private, cum se întâmplă în Cehia, Slovenia, Germania, Austria, Italia, Spania, Belgia, Suedia sau Polonia. Iar donarea de plasmă trebuie să rămână voluntară, exact în aceleaşi condiţii prevăzute, în prezent, pentru donarea de sânge”, a afirmat Buşoi.
Vicepreşedintele liberal a atras atenţia Ministerului Sănătăţii „să nu facă din criza imunoglobulinelor un motiv de speculă”, prin achiziţionarea medicamentelor peste preţul pieţei, chiar dacă este vorba despre produse identificate prin activarea mecanismului de urgenţă.
Citeşte şi Criza imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă