Cristian Popescu Piedone: „În închisoare m-am eliberat, nu m-am încarcerat. Piedone n-o muritu, doar puţin s-o odihnitu”

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectoarelor 4 și 5 din București, a fost eliberat, miercuri, din penitenciar. Condamnat în Dosarul Colectiv la 4 ani de închisoare, Piedone a scăpat de detenție după doar un an și o lună.
Filip Stan
22 iun. 2023, 11:19
Cristian Popescu Piedone:

Cristian Popescu Piedone și-a petrecut prima noapte acasă, după mai bine de un an de detenție! Asta după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit că fostul edil este nevinovat și că trebuie eliberat de îndată din închisoare. Fostul edil și-a anunțat deja intenția de a se întoarce la primărie, după ce prefectura a comunicat că are acest drept.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a declarat miercuri, la ieşirea din penitenciar, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, că îşi va relua funcţia de primar şi că nu va cere despăgubiri de la statul român. Există o speranţă în România pentru dreptate, a mai afirmat Piedone.

În închisoare m-am eliberat, nu m-am încarcerat. Mental m-am putut odihni și gândi să-mi pun planurile în ordine. Condițiile din închisoare… nu vreau să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun-simț, dacă ai bun-simț. Ești respectat, dacă respecți

Cristian Popescu Piedone a fost întâmpinat cu ovații și flori la ieșirea din Penitenciarul Jilava, de apropiați. În primele declarații, primarul a povestit cum, pentru el, închisoarea a însemnat o pauză de odihnă. Cum am declarat-o în fața porții, când am plecat spre penitenciar: Că plec cu onoare, demnitate și curaj, cu fruntea sus, că știu că-s nevinovat. Nu mi-am pierdut credința niciodată și m-am rugat: Doamne, dacă există dreptate, luminează mințile judecătorilor. Atât!”

Cristian Popescu Piedone nu va cere despăgubiri la CEDO, dar revine la primărie: „Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”

Cristian Popescu Piedone a fost întrebat la ieşirea din Penitenciar dacă se întoarce la primăria Sectorului 5. ”Cu siguranţă, da, dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”.  El a spus despre anul petrecut în spatele gratiilor că ”ar fi vrut să spună că dacă ştia că e aşa bine la puşcărie ar fi venit mai de mult. ”Ferească Dumnezeu!”, a adăugat el.

Pierdusem speranţa, dar nu pierdusem speranţa în Dumnezeu. Am spus Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la ultimul meu cuvânt, că mai sus de această treaptă a justiţiei din România nu există decât Dumnezeu”.

”La Dumnezeu m-am rugat să audă rugile mele, a deschide ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepţi, pentru că, până la Înalta Curte, nu am avut parte decât de acele culoare despre care vorbiţi (..) de acele comenzi, de acei scheleţi în dulap ai unor procurori şi judecători. (..) Există o speranţă în România pentru dreptate”, a afirmat el.

„Niciun politician din România nu e fată mare”

În 30 de ani de administraţie, să îmi zică mie orice politician din România, din lume, că e fată mare. Nu, nu există, fiecare cu păcatele lui, eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele, din păcate am răspuns pentru altcineva. Puterea exemplului pentru cine, dat de cine? De cei 3.600 de primari ai României, cu primul primar al ţării, astăzi preşedinte, care a semnat la fel ca şi mine şi nu a răspuns şi nu răspunde. Pe 1 ianuarie i-am cerut graţierea lui, nu mie”, a mai afirmat el.

Mirel Curea: „Vreun magistrat, vreo preocupare, vreo opinie, ceva, despre achitarea lui Piedone? Ceva, cumva, despre răspunderea magistraților?”
El a continuat: ”Să nu mă întrebaţi, veţi cere despăgubiri morale. Nu, nu voi cere, şi aşa statul este aşa cum e dator, mai vin şi eu să îi cer ce? Voi câştiga, nu am nevoie. Voi fi repus în funcţie, îmi voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu”, a mai spus el.

Despre condiţiile din închisoare, Piedone a spus că ”nu vrea să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun simţ, dacă ai bun simţ, eşti respectat, dacă respecţi iar dacă te comporţi ca atare şi instituţia te respectă”.  ”Am ieşit la muncă, am muncit fără probleme, am cosit, le-am făcut pe toate. Nu am stat, cum zic alţii, mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri, dar ce cursuri nu am făcut, pe domeniul meu, pe horticultură, trebuia să îi învăţ pe oamenii ăştia să planteze nişţe plante”, a mai spus el.

Cristian Popescu Piedone le-a transmis un mesaj şi rudelor celor morţi la Colectiv, afirmând că ”le-a spus că dacă copiii lui erau acolo în acea seară şi mureau susţinea în continuare că este nevinovat”, dar că le înţelege furia.

Piedone se întoarce! Are dreptul să își reia mandatul la Primăria Sectorului 5: „M-am întors. I’ll be back! Dumnezeu e mare. O să mă rog de judecător până nu o să ajungă în pantaloni scurți”

El le-a transmis un mesaj şi colegilor săi de la Primăria sectorului 5, care ”au stat bine mersi şi s-au gândit că Piedone o muritu”: ”Piedone n-o muritu, doar puţin s-o odihnitu”, a spus primarul. ”Vreau să le spun să plece liniştiţi, iar şi-au bătut joc de bani, iar au făcut achiziţii şi o să avem seriale în continuare”, a mai afirmat Piedone la poarta penitenciarului.

Cristian Popescu Piedone era primar al Sectorului 4, în 2015, când în incendiul de la Clubul Colectiv, 65 de tineri au murit și aproape 200 au fost mutilați pe viață. Condamnat inițial la opt ani, Piedone s-a ales doar cu patru ani de temniță, pe 12 mai 2022. Se făcea vinovat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. A susținut mereu că e nevinovat.

Statul trebuie să plătească pentru detenția ilegală făcută de Cristian Popescu Piedone. Asta susțin avocații din jurul fostului primar al Sectorului 5 care îi recomandă acestuia să ceară daune morale de la statul român și să dea în judecată magistrații care l-au închis. Fostul edil a fost pus în libertate după ce a fost achitat în dosarul Colectiv unde fusese condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
Capital.ro
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Câți bani primesc românii pentru a-și cumpăra mașini electrice?
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Tragedia peste care Alin Oprea nu poate să treacă. A pierdut cea mai dragă persoană
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'