PSD a aprobat Codul de etică şi conduită: „NU BLOCĂM candidatura cuiva anume”

Social-democrații au aprobat, miercuri, Codul de etică și conduită al membrilor PSD, document care stabilește situațiile în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică. Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat că elaborarea codul de conduită și integritate al membrilor formațiunii nu a fost făcută ca să blocheze candidatura cuiva la alegeri.
Iulian Tudor
09 dec. 2015, 17:05
PSD a aprobat Codul de etică şi conduită:

Liviu Dragnea a declarat, miercuri seara, la o emisiune de televiziune, că criteriile stipulate în acest cod sunt „de bun simț” și sunt menite să schimbe imaginea acestui partid în ochii electoratului, potrivit Agerpres.

El a mai spus că aplicarea acestui cod este importantă pentru viitorul partidului și va face posibil ca niciun membru „să nu mai stea cu capul plecat în fața unor acuzații nefondate, legate de comunism sau de corupție”.

Să nu credeți că zeci de oameni au muncit la acest cod ca să blocheze accesul cuiva anume (…) Nu blocăm pe nimeni (…) Eu sunt cel care am răspunderea pentru acest partid și pentru rezultatele pe care le va obține anul viitor, la alegeri. Pentru că e important ca fiecare candidat să se poată uita în ochii cetățenilor și să spună că nu e corupt și nu e comunist (…) Eu m-am săturat ca PSD și toți pesediștii să stea cu capul plecat că cineva le spune că au deasupra capului stafia comunismului. Nu mai vrem asta„, a declarat Liviu Dragnea.

În ședința Comitetului Executiv Național al PSD, Codul de etică a întrunit unanimitate de voturi, însă în ceea ce privește capitolul referitor la criteriile de conduită și integritate au fost înregistrate două abțineri.

Potrivit documentului, în Codul de etică se stipulează că nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.

O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.

Același tratament se aplică și celor care: au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean ale PCR, UTC sau UASCR; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți.

Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.

O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care „au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească”.

Totodată, celor care „se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese” sau „au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței” li se va retrage sprijinul politic al PSD.

De asemenea, între candidații PSD pentru funcțiile alese la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și cetățenii din comunitățile în care candidează se va încheia un „Contract social”, care va avea două părți componente: „angajamentul de integritate a candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta și se va supune exigențelor din prezentul Cod de etică și conduită” și „programul politic care va conține politicile publice și de dezvoltare a comunității pe care își propune să le realizeze în cursul mandatului”.

Codul de etică și conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent dacă ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arată în document.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
În ce zi, ce oraș și cu cine joacă România după calificarea din grupe. Program complet optimi EURO 2024
Capital.ro
Decizie azi, 26 iunie, pentru românii cu telefoane mobile. Nu mai scapă nimeni
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Anunț important pentru clienții ING! Se anunță schimbări uriașe!
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
S-a dat lege! Ce se întâmplă cu românii decedați în străinătate
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
Playsport.ro
Lângă cine a vrut Ciolacu neapărat să stea în timpul meciului România - Slovacia de la Euro
kanald.ro
Vecinii Anei Maria Gherman fac dezvăluiri uluitoare, după ce și-a pus capăt zilelor într-o pădure din Iași! „Stătea mult la magazin, bea...”
Capital.ro
Ungurii CUCERESC Transilvania. Ungaria dă lovitura chiar în inima României
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Răzvan Marin: ‘Ne-am îndeplinit obiectivul și am făcut milioane de români fericiți’
MediaFlux
VIRUSUL MORTAL care AMENINȚĂ OMENIREA! Este cea mai periculoasă tulpină
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?