Cu cât a crescut fenomenul migraţiei ilegale prin România spre Occident. Cifrele Poliţiei de Frontieră au crescut spectaculos

Numărul migranţilor care forţează graniţa dinspre Serbia prin România spre vestul Europei s-a înmulţit simţitor. O arată datele Poliţiei de Frontieră, care reuşeşte să oprească grupuri din ce în ce mai mari de migranţi ilegali care încearcă să ajungă din Orientul Mijlociu, Asia sau Africa în Occident.
Iulian Tudor
14 sept. 2016, 05:42
Cu cât a crescut fenomenul migraţiei ilegale prin România spre Occident. Cifrele Poliţiei de Frontieră au crescut spectaculos

Ministerul de Interne a anunţat recent că întăreşte măsurile de pază la frontiera de sud-vest a ţării, ca măsură de combatere a traficului cu migranţi care forţează ruta prin Serbia – vestul României pentru a ajunge în Occident.

Poliţia de Frontieră a reuşit să prindă numai de la începutul lunii septembrie 130 de migranţi (112 la frontiera de sud-vest şi vest şi 18 la cea de sud, la Giurgiu) care au trecut ori se pregăteau să treacă ilegal graniţa cu direcţia Vestul Europei. Comparativ, numărul este de aproape două ori mai mare decât cel al migranţilor care au forţat graniţele României în toată luna august: 75.

Cu călăuze sau fără, însoţiţi de minori, grupuri întregi de migranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa şi-au încercat norocul la graniţele României. Acţiunile au loc pe timpul nopţii şi doar echipamentele de supraveghere cu vedere pe timp de noapte ale Poliţiei de Frontieră au împiedicat reuşita trecerii graniţelor.

Urmărind datele oferite de Poliţia de Frontieră, se observă lesne modelul de acţiune pe care îl urmează migranţii. Cei care forţează graniţa de sud-vest pătrund noaptea din Serbia în România, pe teritoriul judeţului Timiş, de unde încearcă să părăsească ţara spre Ungaria.

Cei care vin din Bulgaria îşi încearcă norocul prin Giurgiu, ascunşi în maşini, în lăcaşuri special create pentru ei de şoferi-călăuză.

Iată mai jos acţiunile reuşite de poliţiştii de frontieră de la începutul lunii septembrie, preluate de pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

1 septembrie
În cursul nopţii de 01.09.2016, în jurul orei 03.45, operatorul Sistemului Optronic de Supraveghere Attica (cu termoviziune) din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, județul Timiș, a observat pe direcţia localităţii Beba Veche (în zona Triplex Confinium, aflat la frontiera României cu Serbia şi Ungaria), în culturile agricole din apropierea frontierei, un grup de persoane care nu își justifica prezența în zonă.

Imediat, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică, împreună cu jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Sânnicolau Mare, fiind depistate 14 persoane de origine asiatică. Persoanele în cauză au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că grupul este format din 13 cetăţeni afgani și un pakistanez, dintre care 8 minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care nu aveau documente asupra lor. Aceştia au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

2 septembrie
În data de 01.09.2016, în jurul orei 03.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au observat cu ajutorul Sistemului Optronic de Supraveghere Attica cu termoviziune, în vegetaţia din apropierea frontierei cu Serbia, pe direcţia localităţii Beba Veche, un grup de persoane care nu îşi justifica prezenţa în zonă.

Imediat, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică, fiind depistate la aproximativ 50 de metri de linia de frontieră 11 persoane (6 bărbaţi, 4 femei şi 1 minor) care au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.

Și poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Lunga, judeţul Timiş, au depistat în aceeaşi noapte, în apropierea frontierei cu Serbia, trei persoane de sex masculin care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga pentru cercetări.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au constatat că cei în cauză nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor preliminare au stabilit ca sunt cetăţeni sirieni şi iranieni, cu vârste cuprinse între 2 şi 30 ani, care au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

3 septembrie

În data de 03.09.2016, în jurul orei 24.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au observat, cu ajutorul aparaturii pe termoviziune, în vegetaţia din apropierea frontierei cu Serbia, pe direcţia localităţii Valcani, doua persoane care nu îşi justifica prezenţa în zonă.

Imediat, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică, fiind depistate pe marginea drumului între Valcani şi Teremia Mică doua femei care au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări. În urma verificărilor s-a stabilit că cele două persoane sunt cetăţeni Etiopia și Eritrea care au intrat legal în ţară, în baza documentelor personale și a vizei valabile, însă deoarece vizele au expirat au încercat să treacă ilegal frontiera, cu intenţia de a ajunge în Germania.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Moraviţa, judeţul Timiş, au depistat azi noapte, în apropierea frontierei cu Serbia, 5 persoane de sex masculin care au încercat să treacă ilegal frontiera în țara noastră. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa pentru cercetări, unde s-a constatat că nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor preliminare au stabilit că sunt cetăţeni Kosovo, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 ani. Aceştia au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

9 septembrie
În cursul zilei de 08.09.2016, în jurul orei 18.00, operatorul Sistemului Optronic de Supraveghere Attica din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a observat pe direcţia localităţii Beba Veche (în zona Triplex Confinium, aflat la frontiera României cu Serbia şi Ungaria), în culturile agricole din apropierea frontierei, două persoane care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Imediat, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică, împreună cu lucrători din cadrul Postului de Poliţie Sânnicolau Mare, fiind depistate două persoane de sex masculin, ascunse într-un lan de porumb, care au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbaţii sunt cetăţeni din Kosovo, cu vârste de 27, respectiv 25 ani. Aceştia au declarat că au plecat din Serbia pe jos, cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Pe 09.09.2016, în jurul orei 11.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui microbuz care tracta o platformă auto, cetăţeanul român Nelu F, în vârstă de 48 de ani, alături de care se afla ca pasager, Ramona T., în vârstă de 31 ani, ambii domiciliaţi pe raza judeţului Ilfov.

Înainte de a ajunge la controlul de frontieră, după ce a traversat podul peste Dunăre, mijlocul de transport a trecut peste două limitatoare de viteză, ocazie cu care poliţiştii de frontieră care supravegheau zona au observat că, de sub platformă, au căzut mai multe bucati de carton și un covor.

Imediat, poliţiştii de frontieră au procedat la un control amănunţit asupra mijlocului de transport, descoperind ascunse, într-un spaţiu special amenajat din carton şi lemn, sub platforma auto, opt persoane, şase adulţi şi doi minori.

În cadrul cercetărilor preliminare, s-a stabilit că persoanele în cauză sunt 2 sirieni şi 6 irakieni (2 femei, 4 bărbaţi şi două fetiţe), cinci dintre ei având documente de solicitanţi de azil eliberate de autorităţile bulgare.

10 septembrie
În data de 10.09.2016, în jurul orei 04.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, la volanul unui autocamion, cetăţeanul bulgar Yosuf H., în vârstă de 37 de ani care transporta paleți cu ambalaje de hârtie din Bulgaria pentru Germania.

În urma controlului amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport de către poliţişti de frontieră au fost au descoperite, ascunse la mijlocul remorcii, între paleți din hârtie, zece persoane, opt adulţi şi doi minori.

În cadrul cercetărilor preliminare, s-a stabilit că persoanele în cauză sunt 9 sirieni și un irakian (2 copii, 4 femei și 4 bărbați) cu vârste cuprinse între 10 și 40 de ani. Acestea au declarat că au fost ascunși în mijlocul de transport în Bulgaria și urmau să ajungă în Viena, unde ar fi trebuit îi ofere șoferului autocamionului suma de 4.000 euro fiecare.

11 septembrie
În urma activităţilor întreprinse pentru supravegherea sporită a frontierei de stat de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Arad şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad, în nopatea de 10/11.09.2016, în zona de competenţă a S.P.F Turnu, judeţul Arad, a fost reţinut un grup de migranţi care intenţiona treacă ilegal frontiera de stat a României.

Astfel, azi noapte, în jurul orei 00.30, la aproximativ 20 metri de frontieră, a fost reţinut un grup format din 20 de persoane de origine afroasiatică, care intenţiona să treacă ilegal frontiera din Romania în Ungaria.

Din primele verificări a rezultat că sunt cetăţeni sirieni, irakieni, iranieni, cu vârste cuprinse între 2 şi 36 ani, 13 adulţi şi 7 copii, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România.

La cercetări, persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

12 septembrie
În data de 12.09.2016, în jurul orei 02.20, echipajul Poliției de Frontieră de pe autospeciala cu termoviziune din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a observat un grup de persoane care a trecut frontiera din Serbia.

Imediat, poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor I.T.P.F. Timisoara au declanşat o acţiune specifică, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş şi poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Sannicolau Mare, fiind depistate 30 de persoane de origine asiatică, ascunse în culturile agricole din apropierea frontierei cu ţara vecină.

Grupul de persoane a fost preluat şi transportat la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.

În cadrul primelor verificări, s-a stabilit că grupul este format din 29 cetăţeni afgani şi un pakistanez, toţi bărbaţi, care nu aveau documente asupra lor. Aceştia au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

13 septembrie
În data de 12.09.2016, în jurul orei 21.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare au observat, cu ajutorul autospecialei cu termoviziune, un grup de persoane care se deplasa pe jos, peste câmp, încercând să treacă ilegal frontiera din Serbia, pe direcția localităţilor de frontieră Valcani-Beba Veche.
Imediat, poliţiştii de frontieră, împreuna cu jandarmi din cadrul I.J.J. Timiş, au declanşat o acţiune specifică, fiind depistate în apropierea localităţii de frontiera Valcani 11 persoane de sex masculin, care au fost preluate şi transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări.

Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor preliminare s-a stabilit că sunt opt cetăţeni afgani, doi pakistanezi şi un iranian, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, care au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Şi în seara zilei de 11.09 a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiași sector au depistat pe malul râului Mureş, pe direcţia localităţii de frontieră Saravale, 4 persoane de sex masculin care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare unde s-a stabilit că sunt cetățeni din Kosovo, solicitanţi de azil cazaţi la Serviciul pentru Imigrări Timiş, cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani. Din cercetări s-a stabilit că bărbaţii erau la a doua tentativă de trecere ilegală spre Ungaria, ei fiind depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei de către polițiștii de frontieră și în data de 06.09.2016. La data respectivă, celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei şi au fost predaţi IGI Timiş, în vederea luării măsurilor legale.

Citeşte şi: Doi migranţi au murit înecaţi şi patru sunt daţi dispăruţi în Dunăre

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Obiectele care îți influențează viața. Ce ar trebui să poarte fiecare zodie
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?