Pe lângă faptul că tramvaiele vechi nu au aer condiționat, uneori călătorii sunt nevoiți să stea lângă câte un tomberon. O demonstrează un filmuleț postat pe Facebook de timișoreanul Cristi Brâncovan.
Două femei, care par angajate Retim, au urcat fără rușine tomberonul în tramvaiul 9 și l-au plimbat până când călătorii s-au luat de ele. Au mers însă cel puțin o stație.
Citeşte şi ULTIMA FIŢĂ în transportul în comun. Un şofer şi-a pus ghivece cu flori în autobuz FOTO
„Două angajate Retim iși transportau tomberonul, astăzi (n.r. miercuri), cu tramvaiul 9, spre deranjul călătorilor, în vreme ce Retimul plătește leasingul Mercedesului de 70.000 de euro folosit de primar, precum și multe alte utilaje închiriate la prețuri supraevaluate de la coacționarul privat”, a scris Brâncovan în descrierea filmulețului.
Nu este prima dată când angajați ai societății de salubritate sunt surprinși cărând tomberoanele cu tramvaiele, mai spune Brâncovan.
Amenzi de până la 500 de lei pentru cei ce transportă bagaje mari
Potrivit HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe mijloacele de transport în comun, sunt pasibili de amenzi între 200 și 500 de lei cei care circulă fără bilet sau abonament ori legitimație de călătorie sau refuză să le prezinte, cei care tranportă animale vii și păsări, bagaje voluminoase ce stânjenesc călătorii, dar și cei care nu coboară din mijloacele de transport pe liniile de refugii sau în buclele de întoarcere, precum și cei care „se antrenează în discuții cu conducătorul mijlocului de transport” sau intră în cabina vatmanului ori șoferului sau cei care cântă, cerșesc, provoacă scandal sau înjură călătorii ori vatmanul sau șoferul, scrie tion.ro.
Aceeași lege spune că polițiștii locali pot da amenzi de 500 de lei celor care ascultă muzică obscenă în mijloacele de transport în comun sau fumează, scuipă, consumă semințe sau băuturi alcoolice ori alte alimente ce produc disconfort sau aruncă hârtii și ambalaje în vehiculele RATT.
Cele mai mari amenzi, între 1.000 și 2.000 de lei, se dau celor ce „degradează mijlocul de transport în comun prin orice mijloace, atât în mers, cât și în staționare” și celor care transportă materiale explozibile sau inflamabile.