Cum influenţează exerciţiile fizice performanţa şcolară

Suntem în plin sezon de examene – de capacitate, de bacalaureat, de admitere la facultate – așa că este momentul perfect să vorbim despre legătura puternică dintre mișcare și performanțele școlare ale copiilor. O legătură bănuită de multă vreme de cercetători și dovedită tot mai des de studii.
Roxana Gagiu
01 iul. 2016, 17:32
Cum influenţează exerciţiile fizice performanţa şcolară

Toate cercetările derulate pe tema legăturii dintre nivelul de activitate fizică și performanțele cognitive ale copiilor au demonstrat că exercițiile fizice – fie de întreținere, fie de recuperare, fie de prevenție – îmbunătățesc categoric capacitatea celor mici de a gândi și de a memora.

Cea mai recentă cercetare realizată pe acest subiect este una olandeză și demonstrează că persoanele care fac mișcare la 4 ore după ce au întrerupt sesiunea de studiu, rețin cu 10% mai bine informațiile noi, comparativ cu cele care nu fac mișcare deloc sau care fac sport imediat ce au terminat de învățat. De ce este nevoie de acel interval de 4 ore? Deși mișcarea eliberează în corp dopamină și noradrenalină, efectele psihologice ale sportului imediat după exercițiu fizic par să creeze anumite interferențe între informația studiată și formarea de noi amintiri.

Un alt studiu, american de această dată, ne-a demonstrat de curând că o scurtă sesiune de exerciții fizice înainte unui test la matematică le-a crescut performanțele academice elevilor.

Anumite exerciții ajută mai mult decât altele în creșterea performanțelor cognitive.

„În cazul copiilor perfect sănătoși, activitățile clasice sunt cele mai recomandate – mersul, alergatul, săriturile, săritul coardei etc. În cazul copiilor care au anumite posturi incorecte cum sunt torticolisul, talvalgul etc. ori au cifoze sau scolioze, exercițiile cu un kinetoterapeut specializat în lucrul cu pacienții de vârste mici sunt cele care dau cele mai bune rezultate. Auzim deseori de la părinții copiilor pe care îi tratăm că, odată cu dezvoltarea neuromotorie, remarcă și îmbunătățirea performanțelor școlare. Mișcarea făcută corect favorizează și memoria”, spune Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal al Infant Kineto Clinic.

Cum se explică asta? Cum ajung elevii din școlile unde nu a fost redus numărul orelor de sport să aibă rezultate peste nivelul celor care au scăzut timpul acordat sportului?

„Explicația poate fi în îmbunătățirea circulației sangvine care încurajează procesele de oxigenare a tuturor țesuturilor din organism, implicit a creierului. Și puterea de concentrare este corelată cu mișcarea fizică. Copiii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de control cognitiv și „prescrierea” sportului poate fi o soluție în cazul celor care se confruntă cu problema deficitului de atenție. Rezultatele kinetoterapiei sunt foarte bune în cazul copiilor cu ADHD, în privința îmbunătățirii puterii de concentrare”, afirmă psihomotricianul Claudia Drăgan.

Experții în kinetoterapie pediatrică de la Infant Kineto Clinic recomandă minimum o jumătate de oră de mișcare în fiecare zi pentru copii, indiferent de orele de sport din școală, al căror număr este oricum insuficient, în opinia specialiștilor.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Cum ar putea primi românii bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal” pregătit de Guvern
Capital.ro
SE SCHIMBĂ BANII! Lege pentru introducerea monedei euro
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
DailyBusiness
Adio telefoane în școli! Ministerul Educației a luat decizia
Adevarul
Coșmar în Turcia. Un român a murit strivit de o mașină, de față cu soția și copilul de doar 3 ani: „Se mergea cu viteză, muzică tare”
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Kate și William, cel mai mare test. Ce se vorbește la Palat
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Reacția ireală a reprezentanților firmei unde lucreză studentul din Constanța care și-a incendiat profesorul
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Evaluarea Națională proba scrisă la Limba și literatura maternă 2024: La ce oră se afișează subiectele și baremele pe Edu.ro
Capital.ro
A devenit complet INTERZIS în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 28 Iunie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
350 de șacali vor fi extrași din Delta Dunării până în primăvara anului viitor
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?