Situaţiile de acest gen, în care noii proprietari află după ce au achiziţionat o maşină că aceasta figurează ca fiind sustrasă dintr-un stat al Uniunii Europene, sunt frecvente în România, scrie cugetliber.ro Este suficient un control de rutină, în timp ce rulează cu maşina pe şosea, chiar şi după ce au înmatriculat-o, pe numele lor.
Citeşte şi TAXA AUTO 2014: De ce vând românii limuzine second hand în Germania şi Franţa
Deşi autoturismul este furat şi, în mod normal, bunul ar trebui să se întoarcă la vechiul proprietar, de peste hotare, procedurile permit ca noii proprietari să nu-şi piardă investiţia. Potrivit autorităţilor, în primă fază, poliţiştii confiscă autoturismul pentru cercetări, moment în care cumpă-rătorul trebuie să înceapă demersurile pentru recuperarea lui. Se adresează Parchetului şi Poliţiei Constanţa prin adrese prin care solicită folosirea autoturismului, până la finalizarea anchetei. „Dacă anchetatorii vor constata că noii proprietari sunt cumpărători de bună credinţă şi nu au participat la furt, vor emite o dispoziţie către Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto prin care ne solicită să înmatriculăm autoturismul, dar cu menţiunea de furt. Exact aceasta este denumirea, «înmatricularea cu menţiuni de furt», pe care noi o trecem în cartea de identitate a maşinii”, ne-a precizat comisar şef Marin Dincu, reprezentant al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto. Atenţie, însă.
Citeşte şi Cele mai PERVERSE fotografii FURATE din telefoanele vedetelor GALERIE FOTO
Până la finalizarea cercetărilor, cei depistaţi că au cumpărat un autoturism furat nu au voie să-l înstrăineze. „Menţiunea o trecem şi în cartea de identitate, pentru ca maşinile să nu fie vândute”, a adăugat reprezentantul serviciului menţionat. Ulterior, după finalizarea cercetărilor – care pot să dureze şi câţiva ani! – proprietarii constănţeni vor primi de la anchetatori rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale şi confirmarea că autoturismul nu mai figurează ca furat în baza de date a Poliţiei şi că vechiul proprietar nu-l mai doreşte. „Cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, constănţenii se prezintă din nou la Serviciul de Înmatriculări Auto şi le înmatriculăm maşinile conform procedurii standard”, a adăugat comisarul şef Dincu.
Pentru a evita să aveţi astfel de bătăi de cap, oamenii legii vă sfătuiesc ca, înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, să mergeţi la un control la Registrul Auto Român.