Cum îţi dai seama când prea mulţi oameni au urinat în piscină

În zilele caniculare puţine lucruri sunt mai tentante decât apa răcoritoare a unei piscine. Însă pe cât este de plăcut să faci o baie relaxantă, pe atât de neplăcut este să te trezeşti cu tot felul de probleme de sănătate dobândite în urma distracţiei. Iată la ce trebuie să avem grijă atunci când petrecem o zi la piscină.
Iulian Tudor
20 iul. 2015, 12:23
Cum îţi dai seama când prea mulţi oameni au urinat în piscină

Doctorul american Julie Gilchrist, pediatru şi epidemiolog, atrage atenţia că în SUA mor înecate 3.800 de persoane în fiecare an, în timp ce alte 5.800 de persoane suferă accidentări cu urmări grave în timpul înotului în piscine, bazine, parcuri acvatice, incluzând probleme de memorie, dificultăţi de învăţare etc. Tocmai de aceea, mai ales dacă este vorba despre copii, piscinele ar trebui să aibă personal de supraveghere calificat să acorde primul ajutor la nevoie. Bineînţeles, dincolo de cazurile grave, cum este înecul sau accidentările grave rezultate în urma loviturilor, există şi alte probleme de sănătate care apar adesea fără să realizăm ca apa din piscină este cauza principală.

Citeşte şi Un urs face baie la piscină la fel ca un om. Se aruncă în apă ca un înotător profesionist VIDEO

Infecţii ale urechii şi „inamicul rezistent”, bacilul piocianic

Infecţiile urechii apar, de exemplu, din cauza germenilor din apă şi sunt mai frecvente la persoanele predispuse la alergii, în cazul copiilor dar şi persoanelor mai în vârstă sau al celor cu ten gras ori uscat. Alţi germeni întâlniţi des în apa din bazine sunt şi ciupercile, dar şi alte bacteriii, precum pneumococi, streptococci sau bacilli, germeni care se localizează la rădăcina firelor de păr de la intrarea în ureche.

O bacterie periculoasă, care apare în apa tratată necorespunzător, este pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic şi poate determina o mare varietate de infecţii. Frecvent sunt întâlnite infecţiile pielii şi boala numită „otita înotătorului”. Bacteria se dezvoltă cel mai bine în mediul cald şi umed, cum sunt şi piscinele, mai ales cele cu apă caldă. Uneori, această bacterie este rezistentă în apa caldă şi la produsele de dezinfectat. Infecţia se poate manifesta sub forma unor erupţii pe piele, cunoscută sub denumirea de „foliculita băii fierbinţi”, conform sfatulmedicului.ro. Pentru a evita problemele de acest gen, puteţi folosi dopuri de urechi atunci când înotaţi, apoi este bine vă ştergeţi temeinic urechile cu un prosop curat, personal, pe care să nu-l folosească şi alte persoane.

Cât adevăr există în regula fără înot după o masă copioasă

O altă problemă care are mai degrabă caracteristicile unui sfat din folclor, se referă la regula conform căreia trebuie să aştepţi măcar 30 de minute înainte de a înota. Conform unor studii realizate în acest sens, regula nu ar fi de ignorat. Revista americană „Medicine, Science and the Law” nota în 2011 că persoanele care înoată cu stocul plin sunt mai predispuse înecului în comparaţie cu cei care nu au mâncat înainte de a intra în apă. Pentru a ajunge la această concluzie, au fost analizate rezultatele a 536 autopsii ale unor persoane decedate prin înec. După ce au împărţit decedaţii în două categorii, cei care aveau încă mâncare nedigerată în stomac la momentul decesului şi cei care nu aveau, s-a observat că 80% din cei care muriseră înecaţi prezentau resturi de mâncare în stomac. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că circulaţia sangvină se intensifică în zona abdominală după ce o persoană a mâncat, ceea ce duce la o senzaţie de slăbiciune, oboseală şi ameţeală, stare care ar putea să stea la baza multora dintre cazurile de înec accidental.

Citeşte şi Doi IEPURAŞI PLAYBOY le-au luat minţile bărbaţilor la o piscină de fiţe VIDEO

Cum ne afectează urina din piscină

Urinatul în piscină denotă nu numai lipsa de educaţie, ci şi ignoranţă legată de anumite complicaţii medicale care pot să apară în urma înghiţirii de apă contaminată cu urină. În urma unui sondaj recent, citat de postul de televiziune CNN, 17% din adulţi au admis că urinează în pscine sau parcuri acvatice. Problema este că nitrogenul din urină se combină cu dezinfectantul folosit în mod normal în piscine, clorul, şi astfel rezultă o substanţă chimică diferită, cloramina, după cum a explicat epidemiologul Michele Hlavsa pentru CNN. În primul rând, cloramina anulează efectul dezinfectant al clorului, care ar trebui să distrugă agenţi patogeni precum E. coli, salmonela etc. În al doilea rând, irită căile respiratorii şi mai ales ochii, care devin roşii. Pentru că transpiraţia şi multe produse de îngrijire personală conţin nitrogen, este bine să faceţi duş şi înainte de a intra în apă, nu numai după ce ieşiţi. Duşul înainte de a intra în apă previne formarea „păcătoasei” cloramine.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol