Dr. Mihaela Leventer a afirmat ca dupa varsta de doi ani, copiii trebuie sa mearga pe plaja cu palarie şi imbracati, dupa ce li s-a aplicat o crema fotoprotectoare pentru copii si numai intre orele indicate. Aceasta a mentionat ca in prezent se gasesc haine din fibre speciale, care protejeaza pielea de razele soarelui.
In ceea ce priveste intervalul in care copilul poate fi expus la soare este dimineata pana la ora 11:00 si dupa amiaza dupa ora 17:00. Specialistii considera ca in acest mod copilasii vor putea fi expusi la soare pentru cresterea vitaminei D, dar vor fi protejati de razele puternice, care pot afecta pielea.
La randul sau, prof. dr. Anca Zbranca de la Universitatea de Medicina şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi sustine necesitatea expunerii la soare a copiilor pentru fixarea vitaminei D, dar sa nu se exagereze. „Expunerea 5 minute pe zi numai a mainilor şi fetei copilului este suficienta pentru fixarea vitaminei D. Este foarte important ca acestia sa nu fie lasati dezbracati pe plaja, ci numai cat merg in apa si sa fie protejati cu crema”, a subliniat prof. dr. Zbranca.
Medicii dermatologi atrag atentia ca expunerea la soare din copilarie duce in timp la afectarea pielii. Factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati sau eradicati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple, sustin sprecialistii.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO