S-a demonstrat științific faptul că persoanele care sunt aproape de moarte, se implică în foarte multe proiecte, în ultimele zile de viaţă, încercând parcă să își aranjeze totul, scrie secretele.com.
Da, este adevărat, aceşti oameni încep să aibă un comportament diferit, având efecte asupra celor din jurul lor.
Citeşte şi A încasat PENSIA bunicii timp de 19 ani după ce aceasta A MURIT
Oamenii au un instinct care îi face să ştie cu adevărat atunci când moartea se apropie…
Ştim cu toţii faptul că animalele simt de departe mirosul de putresceină şi asta datorită mirosului toxic pe care un organism în descompunere îl emană, chiar şi înainte să moară. Animalele sălbatice, ştiu că acest miros poate fi asociat cu prădătorii care tocmai au vânat. Noile cercetări arată că şi oamenii pot simţi acest miros.
Arnaud Wisman, profesor în cadrul Universităţii de Psihologie Kent şi Ilan Shira de la Universitatea de Ştiinţe din Arkansas, au condus un studiu prin care au evaluat comportamentul oamenilor expuşi la mirosul de putresceină. Subiecţii au fost supuşi la 3 mirosuri diferite: apă, amoniu şi putresceină.
Wiseman şi Shira au observat că persoanele care au mirosit putresceină, s-au îndepărtat imediat de acel loc, întrucât îl considerau periculos. Asta înseamnă că, creierul uman poate recunoaşte mirosul morţii.
De asemenea, acest miros apare asemeni unui semn de avertizare. Oamenii au atât o reacţie conştientă, cât şi una inconştientă atunci când vine vorba de putresceină. Este o reacţie asemănătoare cazului de luptă sau apărare.
Există şi alte mirosuri pe care oamenii le percep diferit, aici putând include mirosul de transpiraţie. Studii separate arată că probele de transpiraţie luate de la persoanele care se aflau într-o situaţie de pericol, au provocat subiecţilor participanţi la studii, reacţii de teamă sau repulsie.
„Nu ştim de ce preferăm sau nu mirosul cuiva, probabil că nu suntem conştienţi de modul în care mirosurile ne influenţează emoţiile şi trăirile”, explică Wisman şi Shira.
Citeşte şi Viaţa după moarte: 5 experienţe uluitoare
„Este greu să te gândeşti la un miros şi să crezi că îţi inspiră teamă” au adăugat cei doi.
Reacţia normală a oamenilor expuşi la pericol, nu este aceea de a înfrunta şi a reacţiona.
Oamenii au tendinţa să evite orice tip de conflict, fie că este unul verbal sau fizic. Ei preferă de cele mai multe ori să se retragă şi să reacţioneze doar dacă situaţia de faţă o cere.
Se pare că şi contactul sexual are o legătură cu putresceina.
Feromonii sexuali sunt eliberaţi în momentul în care o persoană este atrasă de cealălaltă, din punct de vedere sexual. În cazul putrescinei, mirosul este diferit, însă reacţia este aceeaşi” explică cei doi cercetători.
Pe durata studiului, participanţii nu au fost informaţi cu privire la reacţia lor negativă.
„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu termenul de putresceină, însă totuşi asociază din instinct acest miros, cu cel al morţii” au mai adăugat Wisman şi Shira.
Acest studiu ne poate face să înţelegem mai bine comportamentul anumitor oameni, înainte să moară… acum înţelegem de ce există oameni care spun că simt cum se apropie moartea.