CALCULATOR SALARII: Cum ne putem păstra în 2018 salariul pe care îl luăm în acest an. Cele 3 SCENARII posibile

Romanian Software, un furnizor de soluţii software în domeniul resurselor umane, a lansat aplicaţia Convertor Salarii, pentru a le permite angajatorilor realizarea automată de calcule şi comparaţii pentru aducerea salariilor la zi de la 1 ianuarie 2018, prin majorarea salariilor brute, adăugarea de prime brute şi tichete de masă.
Iulian Tudor
13 dec. 2017, 14:59
CALCULATOR SALARII: Cum ne putem păstra în 2018 salariul pe care îl luăm în acest an. Cele 3 SCENARII posibile

„Până în prezent, am identificat şapte scenarii de calcul pentru actualizarea salariilor. Unii vor să păstreze salariile brute din 2017 şi în 2018. Alţii vor să păstreze salariile nete din 2017 prin modificarea salariilor brute. Cei din a treia categorie vizează păstrarea salariilor nete din 2017, prin acordarea de prime brute”, a spus Victor Dragomirescu, directorul general al Romanian Software, scrie zf.ro.

Citeşte şi Ordonanţa privind majorarea punctului de pensie a fost adoptată de Senat. Creşterea intră în vigoare de la 1 iulie 2018

El a adăugat că sunt şi angajatori care vor să „conserve” salariile nete din 2017, prin acordarea de tichete de masă şi majorarea parţială a salariilor brute. O altă categorie este reprezentată de angajatorii care vor să păstreze totalul costurilor salariale din 2018 la fel ca în 2017, prin acordarea de tichete de masă şi modificarea salariilor brute. Ultimele două categorii identificate de Romanian Software includ companiile care intenţionează „îngheţarea” costurilor salariale din 2018 la nivelul celor din 2017, prin acordarea de tichete de masa şi majorarea salariilor brute, respectiv prin acordarea de tichete de masa şi prime brute.

VEZI AICI APLICAŢIA CARE ÎŢI CALCULEAZĂ SALARIUL

Un prim exemplu a vizat realizarea de calcule pentru un salariu net de 2500 lei, cu un număr de 160 ore lucrătoare şi un număr maxim de 32 ore suplimentare pentru care se va acorda sporul minim de 75%.

Astfel, în anul 2017, salariul de bază analizat este de 3564 lei, valoarea brută a orelor suplimentare-1247 lei, angajatorul are un cost de 5939 lei şi salariatul încasează 3374 lei. În anul 2018, cu opţiunea de a păstra salariul net prin creşterea salariului de bază: salariul de bază va fi 4273 lei, valoarea brută a orelor suplimentare va fi 1496 lei, angajatorul va avea un cost de 5913 lei şi salariatul va încasa 3375 lei.

Tot în anul 2018, dacă angajatorul păstrează netul prin plată unei prime brute, scenariul de calcul va arată aşa: salariul de bază va fi 3564 lei, valoarea brută a primei va fi 709 lei, valoarea brută a orelor suplimentare va fi 1247 lei, angajatorul va avea un cost de 5658 lei şi salariatul va încasa 3229 lei.

„În concluzie, angajatorul are opţiunea de a mări salariile de bază pentru a păstra netul salariaţilor, caz în care costul său când plăteşte ore suplimentare va scădea cu 0,5%, iar salariul net cu ore suplimentare va rămâne neafectat sau poate alege să acorde o primă care să păstreze salariul net negociat şi în cazul în care va plăti ore suplimentare, costul total va scădea cu 5%, însă şi salariul net va scădea cu 4%”, a explicat directorul general al Romanian Software.

În cazul unei decizii privind creşterea pachetului salarial prin acordarea de tichete de masă, utilizând aplicaţia Convertor Salarii, specialiştii Romanian Software au pornit de la un salariu net de 2500 lei şi o valoare lunară a tichetelor de masă de 300 lei.

„Pentru acest exemplu, în cazul în care angajatorul suportă inclusiv valoarea impozitului pentru tichetele de masă, în 2017, costul total al angajatorului este de 4784 lei, inclusiv tichetele de masă, iar beneficiul net este de 2800 lei, inclusiv tichetele. În 2018, costul angajatorului va fi de 4732 lei, mai mic cu 1% pentru a păstra beneficiul net al salariatului de 2800 lei. În cazul în care angajatul suportă impozitul, costul total al angajatorului este de 4699 lei, inclusiv tichetele de masă, iar beneficiul net este de 2752 lei, inclusiv tichetele. Mai departe, în 2018, costul angajatorului va fi de 4680 lei, mai mic cu 0,5% şi beneficiul net al salariatului va fi de 2770 lei, mai mare cu 0,5%”, a concluzionat Victor Dragomirescu.

El a adăugat că pentru un salariu net de 2500 lei în 2017, cu un salariu de bază de 3564 lei şi un cost total de 4399 lei, în 2018, anumiţi angajatori ar putea opta pentru mărirea salariului de bază până la 3812 lei pentru a acoperi 2200 lei net, diferenţa până la 2500 lei urmând să fie acordată sub formă de tichete de masă. Aceste soluţii odată adoptate ar reduce costul total al angajatorului la 3907 lei, mai puţin cu 11% faţă de anul 2017.

Citeşte şi Angajaţii din Ministerul Muncii vor avea salarii mai mari cu 15%, anul viitor VIDEO

Aplicaţia Convertor Salarii este parte a platformei CalculatorVenituri.ro, administrată de Romanian Software. Compania a realizat şi un ghid pentru antreprenorii şi reprezentanţii departamentelor de resurse umane, care cuprinde şi recomandări şi pe care îl puteţi găsi aici. Acest ghid este pus gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi.

Romanian Software este furnizor de soluţii software în domeniul resurselor umane şi unul dintre liderii pieţei româneşti de soluţii de acest tip. Compania a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de 12 ani şi are la ora actuală aproximativ 500 clienţi şi circa 140 angajaţi şi colaboratori, administrând datele a peste 120.000 de salariaţi din România. Printre clienţii săi se numără firme şi instituţii de precum eMAG, Altex, Universitatea Bucureşti, Nuclearelectrica sau Alro Slatina.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Planta care poate să îți otrăvească pisica sau câinele. Reprezintă un pericol pentru animalele de companie, iar multe persoane o au în casă
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre