Cum ne ”vindecăm” după ”episodul Călin Georgescu”. Analiza sociologului Gelu Duminică. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”

Sociologul Gelu Duminică analizează tensiunile sociale generate, din toamna trecută, de alegeri și spune ce e de făcut pentru a nu mai avea ”învrăjbire” și ”divizare” în societate. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”, este unul dintre lucrurile subliniate de sociolog în acest context.
Irina Dumitrescu
18 mart. 2025, 20:03
Cum ne ”vindecăm” după ”episodul Călin Georgescu”. Analiza sociologului Gelu Duminică. ”Democrația nu înseamnă doar participare la vot”

Alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate în cele din urmă de Curtea Constituțională, au căscat o prăpastie uriașă în societatea românească. S-au format două tabere principale, fenomen care, pentru sociologul Gelu Duminică, nu a fost o premieră.

Sociologul spune că societatea românească a fost întotdeauna divizată, ”cel puțin din ’90 încoace”, însă pretextul divizării a fost, mai mereu, altul. Acum, a fost vorba despre ”liderul politic pe care îl susținem”.

Gelu Duminică: Noi n-am înțeles că asta e esența democrației

”Procesul electoral 2024-2025 a creat agitație și învrăjbire în societate. O departajare clară între votanți, opinii împărțite care au dus, însă, la violențe de stradă, nu la discuții constructive.  Cu fiecare subiect sensibil sau controversat disputat în spațiul public, s-a dovedit că nu am învățat să creăm o punte de dialog, pentru că România nu a investit în oameni, statul nu a creat cetățeni destul de activi. Totuși, cu ce am rămas este imaginea clară a României în diversitate, așa cum e ea în anul 2025.

Niciodată n-a fost vorba de respect, din păcate, pentru că noi n-am avut cultura dialogului. Adică, știți cum parafraza Rațiu în ’90, ‘o să mă bat până la ultima picătură de sânge să ai dreptul să nu fii de acord cu mine’, însă noi n-am înțeles că asta e esența democrației, noi întotdeauna am încercat să ne impunem, pentru că așa am fost învățați. Din familie nu avem cultura dialogului, așa am fost crescuți”, spune Gelu Duminică, citat de digi24.

Care au fost însă cauzele acestei nedorite stări de fapt? Sociologul invocă, în primul rând, lipsa gândirii critice, care face ca promisiunile unor personaje să nu fie puse sub semnul întrebării.

Citește și Victor Ciutacu: Pe suveranistul Călin Georgescu l-au căutat şi la calul de împrumut. În cazul lui Nicuşor Dan e o tăcere jenantă

Cum ar putea fi cultivată gândirea critică, adică instrumentul optim prin care cetățeanul poate filtra ce îi spune cineva care se dorește lider? Gelu Duminică spune că totul pleacă de la educație și de la participarea civică. Doar așa, susține el, cetățenii pot ajunge să fie reprezentați de oameni mai buni.

”Istoric, am fost divizați. Am avut motive de dihonie, mai corecte sau mai incorecte, fabricate sau mai puțin fabricate. ‘Divide et impera’. Din păcate, funcționează foarte bine cu o populație care nu are gândire critică, iar noi nu am avut gândire critică. (…) Să ne uităm la mecanismul de învățare, reproduci ceea ce ai auzit de la lider.

În liceu, dacă aveai o altă opinie decât a profesorului, de foarte multe ori, erai considerat răuvoitor. De acolo pleacă, pentru că noi nu le-am dat copiilor eseu academic, prin care să-i provocăm să gândească, să vină cu opiniile lor, argumentate, să analizeze. Noi le-am dat comentarii pe care să le învețe pe de rost. Și atunci ce o să facă adultul ăla? O să aibă gândire critică? Nu o să aibă. El o să îngurgiteze. În cel mai fericit caz, o să fie un tonomat.

Gândirea critică este o abilitate care se dezvoltă și pe care o însămânțezi încă din fragedă pruncie. (…) Am avut atât de multe (n.r – subiecte de dispută) între tradiționaliști și netradiționaliști, între maghiari și români, între cei care vând țara, am avut atâtea motive să ne învrăjbim. Da, acum au fost, poate, mai multe ca niciodată, pentru că au fost cumulate foarte multe tensiuni care au fost catalizate. Am avut tensiunile din perioada de pandemiei, am avut tensiunile din post-pandemie, am avut fricile generate de război. Am avut și oameni care au băgat bățul prin gard la nivel global, exemplu, Trump vs Putin”, explică sociologul.

La fel de important, spune Gelu Duminică, este ca decidenții politici ”să își înțeleagă rolul de a-i asculta pe oameni, de a-i face să se simtă auziți, astfel încât nemulțumirile lor să nu mai dea pe afară”.

”Politicienii trebuie să fie reprezentanți. Reprezentant înseamnă că tu primești un mandat pe o perioadă de timp ca să stai de vorbă cu oamenii și nevoile lor să fie adresate. Cu oamenii, cu toți oamenii, cât mai mulți oameni. Reprezentant nu înseamnă șef, eu decid, voi executați. Din păcate, noi am avut numai șefi în ultimii 30 și ceva de ani, cu mici excepții.

Noi, în primul rând, trebuie să ne uităm aici, că n-am avut reprezentanți și că nu avem reprezentanți cu adevărat care să înțeleagă că rolul lor e să servească, nu să fie șefi, nu să fie serviți. Pe altă parte, cetățeanul trebuie să înțeleagă că el trebuie să fie foarte activ și după ce l-a votat pe respectivul și să participe la tot ceea ce înseamnă democrația zilnică”, explică Gelu Duminică.

Sociologul mai subliniază că ”democrația nu înseamnă doar participare la vot”, ci și participare activă a cetățenilor la procesul prin care să fie  scoși ”la suprafață” oameni mai buni, oameni care să merite să-i reprezinte pe ceilalți.

”Democrația nu înseamnă doar participare la vot. Noi am avut, din păcate, cu mici excepții, în ultimii 35 de ani, un vot ‘îl votez pe unul ca să nu iasă celălalt’. Însă ce am făcut noi ca să scoatem la suprafață oameni mai buni? , își încheie analiza Gelu Duminică.

Citește și S-a decis, întrunire de urgenţă Bolojan-Ciolacu! România NU va trimite trupe în Ucraina

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Ce trebuie să faci dacă găluștele îți ies tari. Un singur ingredient le poate face pufoase
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia