Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu se cunosc exact, dar cert este ca apare cel mai frecvent la persoanele obeze si la bolnavii de diabet zaharat de tipul 2, scrie secretele.com. Boala este usor de diagnosticat, desi uneori se recomanda mai multe analize pentru a exclude posibilitatea unei alte boli subiacente mai grave. Alti factori de risc pentru dezvoltarea acestei probleme dermatologice sunt dezechilibrele hormonale, tumorile si predispozitia genetica.
Citeşte şi Aplică bicarbonat în jurul ochilor. Uite ce se întâmplă
Simptome
Desi afecteaza in special zona intima, exista si cazuri cand acantoza poate aparea si in alte regiuni ale corpului. Cele mai sensibile la aceste probleme sunt faldurile de piele. Pielea afectata capata o coloratie maronie, se ingroasa si este foarte moale la atingere. Nu produce simptome dureroase, ci mai degraba iritatii si mancarimi recurente sau, in unele cazuri, descuamarea pielii. Daca sesizezi astfel de modificari ale pielii, adreseaza-te imediat unui medic dermatolog.
Moduri de albire a zonei intime
1. Aloe vera
Aloe vera are in mod natural un efect de albire a pielii si de estompare a petelor pigmentare. De asemenea, planta contine numeroase substante anticancerigene si regenerante.
Extrage seva dintr-o frunza de aloe. Aplic-o apoi direct pe pielea afectata, las-o sa actioneze timp de 20 de minute, dupa care clateste-te bine cu apa. Pentru rezultate optime, repeta procedeul o data pe zi.
2. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un excelent exfoliant si detine inclusiv proprietati de inalbire a pielii. Pasta de bicarbonat amestecat cu apa s-a dovedit foarte eficienta in inlaturarea petelor pigmentare de pe piele. Raportul recomandat este de 3 parti de bicarbonat la 1 parte de apa. Pasta obtinuta trebuie aplicata direct pe piele, si apoi indepartata prin clatire cu apa dupa cateva minute. Repeta procedeul de doua pe saptamana.
3. Lamaia
Si lamaia are proprietati exfoliante si de albire a pielii, in parte datorate vitaminei C. De asemenea, zeama de lamaie stimuleaza regenerarea celulelor pielii.
Aplica zeama de lamaie pe zonele de piele afectate si maseaza pielea usor timp de cateva minute. Lasa apoi sucul nediluat sa actioneze aproximativ 20 de minute, iar la final clateste-te bine cu apa si aplica o crema hidratanta.
Poti folosi zeama de lamaie si in amestec cu miere. La fel, aplica amestecul pe zonele afectate si lasa-l sa actioneze cca. 20 de minute.
Citeşte şi Bronzul artificial: Avantaje, dezavantaje, sfaturi şi ponturi
4. Castravetii
Castravetii, mai ales in combinatie cu zeama de lamaie, ajuta si ei la deschiderea nuantei pielii hiperpigmentate. Castravetii au si un efect calmant asupra pielii, asa ca reduc din proprietatile astringente si uneori iritante ale lamaii. Combina sucul unui castravete cu zeama de lamaie si putin suc de turmeric pentru rezultate optime. Rezultatele de albire devin vizibile in decurs de cateva zile.