Confortul unui spatiu este definit de elemente precum mobilierul, finisajele, accesoriile, micile decoratiuni, textilele si de felul in care toate acestea se imbina intre ele si se integreaza in decor, scrie casadex.ro. Si acum hai sa vedem ce ar trebui sa faci pentru a te asigura ca livingul tau este cu adevarat confortabil, gata sa te aline in toate zilele mohorate ale sezonului rece.
Materiale naturale ce degaja caldura
Daca stii ca nu te vei multumi cu o redecorare rapida a livingului si vrei sa-l transformi radical, adica sa te apuci de o reparatie ca la carte, nu te grabi sa cumperi primele finisaje care iti ies in cale. Pentru a obtine un rezultat care sa te incante si sa te ajute sa te relaxezi si sa te destinzi cauta doar finisaje naturale sau care imita foarte fidel materialele naturale. Dusumeaua din lemn, parchetul, pluta si caramida aparenta sunt doar patru exemple pe care le poti avea in vedere.
Senzatia de confort in cautarea careia suntem cu totii atunci cand ajungem acasa poate izvori din suprafetele placate cu materiale ce degaja caldura. Un perete placat cu caramida aparenta sau un perete placat cu parchet sau cu panouri din lemn vor inspira mai mult confort decat un perete alb, simplu. Iar o pardoseala imbracata cu dusumea din lemn sau cu parchet laminat ce imita perfect fibra si textura lemnului va parea si chiar va fi mult mai calda decat o pardoseala placata cu gresie.
Culori calde
Nu mai e un secret pentru nimeni cat de mult cantaresc culorile in imaginea de ansamblu a unui decor. Si cu siguranta ai remarcat si tu ca aceeasi camera arata intr-un fel atunci cand este zugravita intr-o culoare rece (albastru, lila, verde, vernil etc) si cu totul altfel cand este zugravita intr-una dintre nuantele calde ale spectrului cromatic (diverse nuante de galben, crem, bej, caramiziu, portocaliu etc). Daca timpul iti permite, incearca sa schimbi culoarea peretilor livingului tau, alegand o nuanta calda si placuta care iti va insori si incalzi zilele de toamna.
In caz ca nu stiai, poti merge chiar mai departe de atat si sa schimbi culoarea mobilei existente. Daca aceasta este din lemn masiv, stii deja care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi si ce materiale sa folosesti. Insa daca biblioteca din livingul tau este din pal cauta in magazine o vopsea speciala pentru acoperirea acestui tip de suprafete, iar pentru a o aplica uniform achizitioneaza si un trafalet micut. Nu uita ca inainte de aplicarea vopselei sa degresezi bine mobila, iar apoi sa aplici mai multe straturi consecutive de vopsea, pana la obtinerea intensitatii dorite a culorii alese. Desigur ca trebuie sa astepti uscarea fiecarui strat inainte de a-l aplica pe urmatorul.
Mobilierul potrivit
O camera de zi nu este completa fara o canapea sau un set de fotolii. Probabil ca si tu, la fel ca mine si multi altii, asociezi mobilierul tapitat cu relaxarea si odihna. Concentreaza-ti atentia spre a transforma canapeaua din living in principalul punct de atractie al decorului. Construieste o poveste in jurul acestui element si astfel vei fi mai aproape de obtinerea senzatiei de confort in incaperea in care iti vei petrece timpul liber in lunile ce vor urma.
Daca spatiul iti permite, incearca sa schimbi pozitia canapelei si a fotoliilor; indeparteaza-le de perete, adu-le mai aproape de centrul camerei. In fond, aceste piese de mobilier sunt vedetele camerei de zi. O reconfigurare a spatiului, o repozitionare a mobilei existente poate contribui si la schimbarea in bine a starii de spirit, nu doar la obtinerea unui decor nou, proaspat.
Accesoriile potrivite
Asa cum bine stii deja, accesoriile si micile decoratiuni au puterea de a schimba radical infatisarea unei incaperi. Mai mult chiar, o casa lipsita de accesorii poate parea goala si incompleta. Nu scapa din vedere importanta corpurilor de iluminat. O lustra sau o plafoniera, niste aplice si un lampadar nu doar ca iti vor asigura lumina necesara dupa lasarea intunericului, ci iti vor si decora foarte frumos livingul, facandu-l sa para mai intim, mai primitor si mai cald.
Citeşte şi Cum să-ţi amenajezi CU CAP un apartament de mici dimensiuni
Alte accesorii pe care le poti achizitiona sau le poti schimba, daca te-ai plictisit de cele vechi, sunt: o oglinda, unul, doua sau mai multe tablouri, un cufar din lemn sau cateva cosuri din nuiele impletite, o mini etajera, un ceas vintage supradimensionat etc. Nu uita insa ca accesoriile pe care le vei cumpara trebuie sa se asorteze cu celelalte elemente ale decorului atat din punct de vedere cromatic, cat si din cel al stilului de amenajare ales.
Textilele unui living confortabil
Covorul, pernutele decorative, perdelele si draperiile, un pled sau o patura sunt textilele pe care te poti baza atunci cand vrei sa-i imprimi unui spatiu senzatia de caldura. Ca sa te asiguri ca vei obtine efectul scontat, alege doar textile din tesaturi si fibre naturale (in, bumbac, lana), in culori placute si calde si raspandeste-le uniform in decor. Stii cat de utile iti vor fi in lunile ce urmeaza?