Cea mai nesimţită metodă de a-şi păcăli clientul, pe lângă cea a ocolirii traseului spre destinaţie, pe lângă cea a nepornirii aparatului de taxat, pe lângă cea a opririi celor câţiva lei-rest, este cea a maimuţei. Taximetriştii nu păcălesc doar clienţii, au metode pentru a-şi păcăli şi patronul. Această metodă se numeşte cea a cuarţului.
Citeşte şi Maşinile de taxi din Bucureşti, pericole iminente pentru clienţi
Metoda „maimuţa”
Nu orice taximetrist care intră în sistem începe de a doua zi să practice „furturile”. Este mai greu de aflat cum se procedează, dar odată desluşit misterul se vede că păcălirea clienţilor se practică la scară mare.
„Am incercat să aflu cum stă treaba de la alţi colegi. Mulţi n-au vrut să vorbească cu mine, că m-au văzut nou. Unul însa mi-a spus cum stă treaba, mi-a zis că aproape toţi şmecheresc aparatele de taxat şi fac bani la negru. Mi-a explicat de maimuţă şi de metoda cuarţului”, a spus un taximetrist căruia îi pare rău de ceea ce face, dar spune că nu are încotro.
„Maimuţa” este un dispozitiv electronic prin care se măreşte în mod artificial preţul curselor, scrie b365.ro. Acesta se cuplează în mod artizanal la instalaţia electrică a aparatului de taxat şi care, prin intermediul unui comutator, introduce impulsuri fictive în aparat. Dispozitivul este acţionat de şofer prin intermediul unui întrerupător care poate fi montat la orice comandă a maşinii: la schimbătorul de viteze, la maneta de semnalizare, la pedale, sub covoraşele de cauciuc, etc. Când acest întrerupător este utilizat, aparatul de taxat marchează impulsuri în plus şi măreşte în mod artificial preţul cursei.
Cum te aperi de „maimuţă”
Pentru a nu fi înşelaţi, clienţii ar trebui să fie atenţi la afişajul la aparatul de taxat, pentru a sesiza eventualele creşteri artificiale ale tarifului. De asemenea, trebuie să urmărească ce face şoferul cu mâinile.
Cel mai indicat este să ceară bonul. Acolo se vede şi câţi kilometri a parcurs şi câţi bani a plătit. În plus, odată eliberat bonul, şoferul nu mai poate nici să dea cu cuartul. Odată tiparit bonul, suma este înregistrată. Camera Taximetriştilor din Bucureşti îi sfătuie pe cei păcăliţi să facă o adresă, astfel încât firma sau taximetristul să rămână fără autorizaţie.
„Cuarţul”, metoda de păcălit patronul
Cuarţul este un dispozitiv luat de la o bricheta electricp sau un aprinzător de aragaz. Impulsul electric al dispozitivului este aplicat la finalul cursei pe aparatul de taxat, iar valoarea cursei este ştearsă din memorie, rămânând doar suma de pornire. În acest fel, suma încasată de la client rămâne în buzunarul şoferului, iar pe bon se înregistrează doar o mică parte din sumă-doar pornirea. „Dispozitivul nu funcţionează când bonul fiscal cu suma totală a cursei este tipărit de aparat. În acest caz valoarea cursei se înregistrează în memoria fiscală şi nu mai poate fi modificată cu cuartul”, scrie hotnews.ro.
Ce riscă taximetristul
Taximetriştii care sunt prinşi în cadrul controalelor pe care poliţiştii de la Brigada Rutieră a le fac în trafic riscă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei şi confiscarea dispozitivelor. De asemenea, dacă poate fi dovedit prejudiciul care a fost creat prin folosirea acestor dispozitive, taximetristul poate fi acuzat şi de evaziune fiscală şi înşelăciune prin mijlocare de măsurare, care sunt fapte penale.