Cuminţenia Pământului se întoarce la proprietari. Statuia a fost mutată la Muzeul Băncii Naţionale

Muzeul Naţional Cotroceni a predat vineri sculptura lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului'' - proprietarilor de drept, ca urmare a încetării contractului de comodat. Sculptura va fi mutată la Muzeul Băncii Naţionale a României, unde poate fi văzută de mai mulţi doritori.
Filip Stan
10 iun. 2016, 12:45
Cuminţenia Pământului se întoarce la proprietari. Statuia a fost mutată la Muzeul Băncii Naţionale

UPDATE Sculptura „Cumințenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naționale a României, ea fiind transferată vineri de la Muzeul Cotroceni pentru a fi mai accesibilă publicului larg.

Decizia a fost luată de Guvern împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând din data de 16 iunie, acțiunea fiind realizată în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția sculpturii de către statul român.

Firma de asigurări OMNIASIG acoperă costul poliței de asigurare pentru protejarea lucrării până la încheierea campaniei.

„Campania pentru achiziționarea operei ‘Cumințenia pământului’ de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice”, afirmă Corina Șuteu, ministrul Culturii, citată în comunicat.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie — 8 iulie, de luni până vineri, între orele 10,00 — 18,00, iar din 11 iulie „Cumințenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naționale a României.

„Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naționale, în perioada campaniei de subscripție națională, această operă a lui Brâncuși pe care o percepem ca parte a Tezaurului României. Acest spațiu, încărcat nu numai cu istorie, dar și cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru ‘Cumințenia pământului’. Îi așteptăm pe toți iubitorii de artă și de istorie să profite de această ocazie unică și să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor”, a declarat Olga Voinea, șef serviciu la Muzeul Băncii Naționale a României, conform comunicatului.


„Urmare a încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Naţional Cotroceni, în calitate de comodatar, şi doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinţei sculpturii ‘Cuminţenia Pământului’, azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuşi a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional Cotroceni. 

Realizată în 1907, în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a sculptorului român.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi, care i-a vândut direct lucrarea acestuia, şi în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv „Cuminţenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani la Muzeul Naţional de Artă al României.

Gheorghe Romaşcu a cumpărat „Cuminţenia Pământului” de la Brâncuşi, în 1911. „Există şi o scrisoare originală creată de mâna şi creierul lui Brâncuşi care se adresează în România unor organizatori de expoziţie cu precizarea clară că ar dori ca la ieşirea din expoziţie lucrarea să îi fie dată inginerului Romaşcu. („Cuminţenia Pământului”) a participat în 1912 la o expoziţie care a cam şocat pentru că ieşea din standarde”, declara, în februarie, reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan.

În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu.

În 2014, „Cuminţenia Pământului” a fost prezentată în cadrul expoziţiei private dedicate avangardei româneşti „Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Artmark la Bucureşti, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanţi colecţionari din Marea Britanie, Franţa, Rusia, Norvegia, Germania.

În primăvara acestui an, proprietarii „Cuminţeniei Pământului” au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României condusă de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Potrivit Guvernului, subscripţia publică a reuşit să adune, până pe 30 mai, 138.188 de euro.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România