Cazul a fost amânat în luna septembrie, CCR luând decizia că trebuie să reaudieze părţile, având în vedere complexitatea cazului.
„(Dosarul – n.r.) prezintă un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie să vedem cu multă atenţie şi dosarul instanţei care ne-a fost trimis şi să citim toate intervenţiile făcute de agenţii şi ONG-uri (…) Este foarte complex, a trebuit să examinăm şi legislaţie europeană, tratate, Carta fundamentală a drepturilor, directive europene şi nu e atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare”, a spus Dorneanu, pe 20 septembrie.
Preşedintele Curţii a subliniat că judecătorii „nu vor să greşească” în acest caz şi de aceea vor cere şi reaudierea părţilor, respectiv instituţii ale statului, cuplul căsătorit în Belgia, precum şi părinţii acestora.
„De asta am dat un termen mai îndelungat, pentru a se efectua şi procedura cu Statele Unite, având în vedere că unul din părinţii cuplului locuieşte în America”, a spus Dorneanu.
CCR a amânat de două ori luarea unei decizii în acest caz, ajungând la concluzia în septembrie că dosarul trebuie rediscutat.
Dosarul aflat pe masa judecătorilor Curţii a fost deschis în urma unui proces intentat de cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu este PENTRU căsătoriile GAY. „E firesc să aibă acest drept ca cetăţeni”
Recent, Coaliţia pentru familie a obţinut avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.
Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi cele ale ale premierului Dacian Cioloş, care a pledat pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională, au provocat reacţii şi dezbateri inclusiv pe reţelele de socializare. Biserica şi Coaliţia pentru familie au criticat atitudinea preşedintelui. Argumentul unora dintre cei care se pronunţă în favoarea căsătoriilor gay a fost inclusiv acela că de multe ori în familia tradiţională au loc abuzuri şi agresiuni şi că abia acestea sunt blamabile.