CUTREMUR cu magnitudine 4.6 în România. Un cutremur crustal cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs in seara zilei de duminica, 7 decembrie, in regiunea Vrancea. Seismul a avut epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si este cea mai puternica replica a cutremurului de 5,7 grade din 22 noiembrie.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in judetul Vrancea, in zona MARASESTI-PANCIU (la 45,87 grade latitudine Nordica si 27,18 grade longitudine Estica). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri, iar cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Mărăşeşti (4 kilometri), Focşani (19 km), Tecuci (19 km), Adjud (26 km), Oneşti (53 km).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 40 km si a avut magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice in zona epicentrala a fost de V grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit mai intens in judetele Vrancea si Galati, dar a mai fost resimtit si in centrul si estul Moldovei, inclusiv la IASI.
Dupa cutremurul moderat de magnitudine 5,7 din 22 noiembrie 2014, care a fost cel mai puternic seism crustal produs in Vrancea in ultimii 120 de ani, s-au inregistrat peste 80 de replici de magnitudini foarte mici, pana la3,2 grade. Cutremurul din aceasta seara reprezinta, astfel, replica cea mai importanta inregistrata in zona MARASESTI-PANCIU.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, pe 23 noiembrie, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Seismul a fost urmat de cinci replici, cu magnitudinea de 2,8, 3,1, 2,6, 2,7 şi 2,7 grade pe scara Richter. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat atunci că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.
Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.
„Activitatea din ultimul timp este în parametri normali pentru zona Vrancea, zonă ce generează permanent cutremure. Cu cât sunt mai mici cu atât sunt mai multe. Ar trebui să ne îngrijoreze un număr extrem de mare de cutremure sau lipsa totală a acestora”, a declarat recent directorul INFP, Mircea Radulian.
De asemenea, Radulian a precizat că seismul de aseară nu arată neapărat acumularea unei mari tensiuni în scoarţa terestră.
„Astfel de cutremure apar destul de des, ce-i drept mai des decât în 2010-2012, însă nu mai mari decât în alte perioade”, a precizat fizicianul.
Mircea Radulian: Zona Vrancea e capabilă să producă CUTREMURE MARI
„Cutremurele mici mai eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un cutremur mare, dar totuşi nu mă aştept la o eliberare prea mare de energie care să amâne cutremurul mare”, a explicat Mircea Radulian, arătând că o eliberare mai consistentă are loc la cutremure între 6 şi 7 grade pe scara Richter, însă acestea au lipsit în ultimii ani.
Părerile seismologilor pentru anul 2014: Vine sau nu cutremurul MARE în România
„Nu înseamnă că un cutremur din acesta e cumva un precursor a ceva. Acest cutremur este în trendul normal, dar asta nu înseamnă că sistemul se descarcă. Pur şi simplu s-a întâmplat undeva o rupere, iar fenomenul de coliziune continentală continuă. Când se va rupe total, atunci va fi cutremur mare. Niciodată un cutremur în lumea asta nu a fost prezis. (…) Cutremurul care va fi foarte adânc va fi la o anumită distanţă din timp, peste 60 sau peste 100 de ani faţă de cel din ’77. Asta am găsit din punct de vedere istoric”, a declarat recent şi Gheorghe Marmureanu.