„Obiectivul este de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecție în spitale pentru că de aici au apărut problemele zilele trecute. (…) Vom testa produsele de dezinfecție. (…) Pe de o parte concentrația produselor folosite pentru dezinfecție, așa numitele biocide, dar și eficacitatea lor. În cursul zilei de mâine (duminică — n.r.) am cerut Ministerului Sănătății să se organizeze în așa fel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eșantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecție din toate spitalele, deci toate produsele, indiferent de proveniența lor, și din toate spitalele”, a spus Cioloș într-o declarație de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că tot duminică eșantioanele de dezinfectanți de la cele 50 de spitale cu probeleme vor ajunge la ICECHIM.
„Am constatat (…) o problemă legislativă în privința procesului de verificare și monitorizare a biocidelor. Această verificare și monitorizare în momentul de față, în România, se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor. Miercuri am cerut Ministerului Sănătății să vină cu un proiect de modificare a unei Hotărâri de Guvern prin care să ameliorăm procedura de control și de monitorizare a biocidelor și să creștem exigența acestui proces de control și de monitorizare”, a afirmat Dacian Cioloș, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.
Premierul a spus că vor urma și alte măsuri pentru clarificarea situației privind inspecțiile din spitale.
„Aceasta este o primă etapă a măsurilor pe care le avem în vedere pentru a clarifica situația privind inspecțiile din spitale. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri”, a spus Dacian Cioloș.
Prim-ministrul a precizat că luni va avea o discuție mai amplă cu un grup de experți privind măsurile care pot fi luate pentru îmbunătățirea situației în sistemul de sănătate și pentru recâștigarea încrederii cetățenilor.
„Intenționez de altfel ca în cursul zilei de luni să organizez o întâlnire cu un grup de experți, de specialiști provenind din sistemul de sănătate, dar și din afara sistemului, dar care cunosc sistemul, pentru a avea o discuție mai amplă legat de măsurile pe care le putem lua pentru a îmbunătăți situația în sistem și mai ales pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, a pacienților în sistemul de sănătate din România. Așa cum am mai declarat deja, sănătatea devine o prioritate pentru mine pentru următoarele luni de mandat și vom căuta toate măsurile pe care le putem lua pe termen scurt și pe termen mediu, deci în următoarele luni, pentru a ameliora situația în acest sector”, a mai spus Cioloș.
Premierul Dacian Cioloș declara vineri că nu exclude nicio măsură în cazul ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, dar este de părere că schimbarea oamenilor nu rezolvă problemele unui sistem.
„Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de față nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul și când va fi cazul, așa cum am demonstrat și până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluții la problemele care sunt acolo și să putem scoate la lumină alte probleme care eventual se pot isca. Pentru că, vă dați seama, cum poți să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună, aproape la fiecare lună, mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal?”, a afirmat Cioloș, întrebat dacă ia în calcul demiterea ministrului Sănătății în contextul crizei dezinfectanților din spitale.
Premierul mai spunea că înțelege „îngrijorările oamenilor” și dădea asigurări că nu va ascunde nimic din ceea ce va constata ancheta.
Cioloș a mai anunțat că săptămâna viitoare își va forma un grup de oameni care cunosc bine sistemul de sănătate, pentru a avea o înțelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în șase luni în acest domeniu.
„Am intenția chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alții din afara sistemului, pentru a avea o înțelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în șase luni și voi face lucrul ăsta”, spunea prim ministrul.
Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii. Pe ea sunt 50 de spitale dintr-un total de 289 controlate, adică un spital din şase. Acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.