UPDATE Dacian Cioloş a declarat în plenul Senatului că Guvernul nu a fost informat despre decizia ANAF pentru că o astfel de acţiune nu ţine de apanajul Legislativului. Totodată, şeful Guvernului a precizat că dreptul la liberă exprimare va fi apărat ferm.
„Acţiunea ANAF nu e un atac la dreptul la liberă exprimare. Guvernul respectă deplin decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Antenele nu îşi pierd licenţele. În ciuda afirmațiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune. Încetarea emisiei e apanajul CNA. (…) Guvernul respectă legile şi hotărârile judecătoreşti. ANAF a pus în aplicare o decizie definitivă. (…) Termenul dat pentru evacuare voluntară este stipulat în Codul de procedură civilă şi e de 5 zile”, a declarat Dacian Cioloş în faţa senatorilor.
Totodată, premierul Dacian Cioloş a precizat că ANAF a acţionat legal, punând în aplicare o decizie definitivă a justiţiei în cazul posturilor de televiziune ale grupului Intact.
„Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei ședințe conduse de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finanțe, pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate”, a mai spus premierul Dacian Cioloş, în plenul Senatului.
Şeful Executivului a mai spus că nu intră în atribuţiile Guvernului stabilirea termenului de evacuare şi nici prelungirea contractelor de închiriere a sediilor în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune.
„Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanță notificarea oficială și va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătorești, este statul român și în această situație este datoria instituțiilor statului să își valorifice aceste bunuri așa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanței” a adăugat premierul.
În plus, Dacian Cioloş a precizat că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care își desfășoară activitatea, astfel încât atitudinea agenților să fie una de respect față de cetățeni și față de contribuabili.
„Am cerut noii conduceri ANAF să analizeze modul în care se raportează la contribuabili în acţionarea atribuţiilor lor nu trebuie să aibă atitudini de intimidare”, a menţionat şeful Guvernului.
„Reprezentanţii posturilor TV au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm”, a spus premierul.
El a adăugat că termenul dat pentru evacuare voluntară este unul stipulat de Codul de procedură civilă şi nu este stabilit de ANAF şi acesta este de cinci zile, conform legii, aplicabil tuturor persoanelor juridice pentru evacuare.
„Nu este o decizie specifică a ANAF, pentru acest caz, termenul de cinci zile. Nu există prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activităţi. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca termenele legale şi ar fi putut fi acuzat de discriminare. La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confisacte de stat este reglementată de Ordonanţa 14/2007 care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora, lucru confirmat şi de către Curtea Constituţională prin decizia 859/2015, publicată în 10 februarie anul acesta”, a explicat Cioloş.
Premierul a spus că nu există cadru legal în momentul de faţă care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.
„Acest aspect a fost comunicat oficial şi celor care folosesc în momentul de faţă imobilul, încă din iunie 2015. În tot acest timp, contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF ci cu fostul proprietar. Deci, locatarii imobilului respectiv au contract de închiriere cu fostul proprietar şi nu cu ANAF. Portivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului liber de orice sarcini, deci automat şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea”, a precizat prim-ministrul.
Întrebat de jurnalişti dacă premierul Dacian Cioloş va vorbi doar despre situaţia evacuării Antenelor, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că parlamentarii ar putea ridica şi problema bebeluşilor din Argeş, care au decedat din cauza unei infectări misterioase cu o bacterie.
„Subiectul pentru care domnul Cioloş a fost invitat este cunoscut (n.r. acţiunea ANAF de evacuare a sediilor Antenelor). Sigur că parlamentarii nu au niciun fel de limitare în ceea ce priveşte intervenţiile lor, mă refer la subiecte, dar subiectul pentru care a fost invitat e cu totul altul. Acest lucru nu înseamnă că nu există o preocupare şi din partea colegilor noştri faţă de lipsa de acţiune coordonată la nivelul Ministerului Sănătăţii pe care am observat-o şi o deplângem. Așadar, ar fi posibil să fie ridicată și această problemă”, a precizat, miercuri, şeful Senatului.
Senatul a decis, marţi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care preşedintele Senatului a calificat-o drept „un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei”.
Citeşte: Antena 3 a primit ordin de evacuare de la ANAF. Ce prevede Codul Civil la capitolul Evacuare
El a spus că acţiunea sa nu se referă la recuperarea unor sume de către ANAF.
„Este practic un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi al libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, nu putea fi omisă. Descinderea brutală şi supranumerică desfăşurată de ANAF la adresa unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care nu au lipsit probabil folosirea gazelor lacrimogene, asta era ceea ce se mai putea face în plus, mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în Romnia în ultima perioadă”, a declarat preşedintele Senatului.
Jurnaliştii postului Antena 3 au anunţat luni după-masă că la sediul televiziunii s-au prezentat inspectori ANAF, care îi somează să părăsească de urgenţă clădirea. ANAF a confirmat că a emis o notificare de eliberare a sediilor Antenelor în termen de 5 zile lucrătoare, pentru recuperarea prejudiciilor stabilite de instanţă în procesul lui Dan Voiculescu.