Chiar in aceasta saptamana, ea a fost desemnata si lider al unei structuri care militeaza la Bruxelles pentru ajutarea celor care sufera de afectiuni neurologice, primind aceasta responsabilitate din partea colegilor eurodeputati si a ONG-urilor europene de profil. Asta dupa ce chiar in timpul campaniei electorale, sotia premierului semna, alaturi de alti 3 eurodeputati, un articol-apel pentru masuri urgente la nivelul UE impotriva cancerului pancreatic, aparut in Parliament Magazine. Tot in aceste luni, ea a fost si raportor al Comisiei de Agricultura pe o tema sensibila, redactand un aviz-cheie intr-un dosar „greu” al UE. Astfel, Daciana Sarbu a stabilit opinia acestei comisii cu privire la problema clonarii si a tematicii mai largi a „alimentelor noi” (cele aparute in anii 2000 sau produse prin nanotehnologii). Raportul elaborat de eurodeputata a cerut reglementari europene puternice pentru siguranta alimentelor si o informare mai corecta a consumatorilor intr-o problema atat de sensibila cum este clonarea animalelor pentru hrana. Desi putin cunoscuta la noi, obtinerea de alimente prin clonarea animalelor este o miza uriasa a industriei agroalimentare, miza definita de interesul enorm al companiilor de a obtine profituri importante pe aceasta piata noua si nevoia de a proteja consumatorii prin legislatie clara intr-un domeniu putin explorat deocamdata.
Agricultura e un domeniu in care deputata se implica in mod constant, chiar in aceasta saptamana participand la o intrevedere cu comisarul european de profil, cu care s-a discutat despre suportul pentru agricultura ecologica si despre programul „fructe in scoli”.
Daciana Sarbu se remarca si prin numarul mare de rapoarte amendate la PE, ocupand primul loc in randul delegatiei romanesti. Amendarea rapoartelor este o activitate importanta a eurodeputatilor, deoarece inseamna munca efectiva pentru imbunatatirea legislatiei adoptate de Parlamentul European.