Dan Andronic: „Ion Cristoiu va apărea pe platforma EVZ – Hai România”

Evenimentul Zilei a decis ca pe perioada sancțiunii aplicate lui Ion Cristoiu să găzduiască Jurnalul său Video pe platforma Hai România.

21 oct. 2023, 12:53
Dan Andronic: „Ion Cristoiu va apărea pe platforma EVZ – Hai România”

Începând de sâmbătă, 21 octombrie, Ion Cristoiu va transmite pe canalul de YouTube – Hai România versiunea video a Jurnalului său. Ca urmare a suspendării transmisiilor sale, redacția Evenimentul Zilei a decis să îl găzduiască până la ridicarea sancțiunii, a anunţat jurnalistul Dan Andronic, directorul general al publicaţiei.

Ion Cristoiu susţine că forma de cenzură instituită în democraţie este mult mai gravă decât cea din comunism. Explicaţia este faptul că, în timpul regimului comunist, identitatea celor care cenzurau era cunoscută și exista posibilitatea de a negocia. În zilele noastre, agenții lui Putin sunt lăsați să vorbească liber, nefiind considerați eligibili pentru cenzură.

În schimb, platforme ca YouTube iau măsuri drastice fără explicații clare şi fără să ofere posibilitatea unui dialog. Nici măcar după ce regulile impuse au fost urmate, sancțiunile nu au fost ridicate, astfel fiind aruncată o umbră de incertitudine asupra sistemului. În plus, nu se ştie nimic despre cei care se află în spatele acestor decizii, nici măcar dacă sunt din România sau dacă au competențe în jurnalism.

Evenimentul Zilei a luat decizia de a găzdui Jurnalul video realizat de Ion Cristoiu în virtutea faptului că, indiferent de opiniile exprimate, cu care putem fi sau nu de acord, dreptul la liberă exprimare trebuie respectat. Nimeni nu deține Adevărul, iar datoria unui jurnalist este aceea de a pune întrebări. De a ridica probleme care pot părea pentru unii exagerat de tăioase, dar care sunt principala armă a presei. Și a democrației, adaugă Dan Andronic.

Ion Cristoiu, mesaj dur

Dan Andronic adaugă faptul că această decizie a fost luată atât din respect pentru Ion Cristoiu, omul care a fondat Evenimentul Zilei, din respect pentru cei peste 116.000 de abonaţi ai canalului Hai România, dar şi din respect pentru dreptul de a vorbi liber şi acela de a exercita profesia de jurnalist.

Vă mulțumim și vă promitem că nu vom ceda șantajului menit a ne transforma într-un canal de propagandă de război. Am rezistat în cazul Războiului din Ucraina. Vom rezista și în cazul noului Război, mult mai periculos pentru pacea lumii decît cel din Ucraina: Războiul din Orientul Mijlociu […]

Ca și în cazul Războiului din Ucraina, YouTube a decis cenzurarea informațiilor și analizelor care contravin propagandei de Război a uneia din părți. Numai așa se explică decizia abuzivă de a elimina pastila intitulată „Lumii de azi îi lipsește un Nicolae Ceaușescu” și a ne suspenda orice apariție timp de o săptămână pe motiv că următoarele afirmații ale lui Ion Cristoiu incită la ură”, spunea Ion Cristoiu pe blogul său.