Generalul Dan Voinea a declarat, pentru România liberă, că avocatul lui Cătălin Voicu i-a cerut să scrie câte o caracterizare pentru lucrările fostului senator.
„A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material”, a răspuns magistratul.
Totuşi, Dan Voinea a precizat că nu poate spune cu certitudine dacă respectivele lucrări ştiinţifice au fost scrise sau nu de Cătălin Voicu: „Nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. (…) Nu ştiu cine l-a ajutat sau… Nu pot să spun”.
Întrebat dacă nu era obligatoriu să ştie acest lucru, din moment ce a recomandat favorabil cărţile fostului senatorul, Dan Voinea a răspuns că „eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică”.
Generalul a precizat că ultimul cuvânt în evalurea lucrărilor îl are judecătorul. Potrivit legii, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă de un deţinut şi girată de un cadru universitar, i se scade celui închis 30 de zile din pedeapsă. În aceste condiţii, peste 400 de cărţi au apărut în ultimii trei ani în penitenciarele din România, apogeul fiind înregistrat în 2015. În cazul de față, Cătălin Voicu și-a redus pedeapsa cu 180 de zile.