”Există o presiune în creştere asupra frontierelor externe ale Europei şi provocările reprezentate de migranţii care se deplasează în Europa. Danemarca încă se confruntă cu o ameninţare teroristă gravă, care face necesare controalele la frontieră”, a declarat ministrul danez pentru imigraţie şi integrare Inger Stojberg.
În luna ianuarie 2016, poliţia daneză a început să efectueze controale la unele dintre cele 15 puncte de trecere a frontierei cu Germania, printre care şi terminalele de feribot, potrivit Agerpres.
Suedia a anunţat joi că va prelungi cu încă şase luni controalele temporare la frontiere, invocând motive de securitate.
Suedia a introdus aceste măsuri în noiembrie 2015, an în care a înregistrat un număr record de 163.000 de cereri de azil, care au pus presiune pe resursele autorităţilor locale şi pe capacităţile centrelor de primire.
Autorităţile de la Stockholm au prelungit ulterior controalele, invocând eşecul Uniunii Europene de a se dota cu o politică unică în materie de migraţie, dar şi necesităţi de securitate internă, informează Agerpres.
Controalele la frontiera Suediei vizează terminalele de feribot din sudul ţării, unde ajung mulţi migranţi venind din Germania sau Danemarca, precum şi podul rutier şi feroviar care leagă Suedia de Danemarca peste strâmtoarea Oresund.
Danemarca şi Suedia sunt membre ale spaţiului Schengen de liberă circulaţie şi fac parte din ţările care au introdus controale interne la frontieră după sosirea a sute de mii de migranţi în Europa în 2015.