” Se poate da o erată la Legea alegerilor locale? Am văzut că se caută solutii pentru a se modifica legea alegerilor locale. S-a propus o ordonantă de urgentă – nu prea era constitutional dar dacă exista vointă politică s-ar fi putut. S-a propus angajarea răspunderii guvernului in parlament. Rea cam riscant. Oricum, obiectivul politic este clar – să se ajungă la alegeri in două tururi de scrutin la alegerile locale, pentru a permite tranzactionarea voturilor după primul tur.
Astfel, cei care ar alege primarii, ar fi negociatorii partidelor, pregătind si alegerile parlamentare. Sigur, sunt subiectiv.
In 2004, Băsescu a iesit presedinte tranzactionând voturile lui Vadim pentru că, in confruntarea directă, in primul tur, diferenta era foarte mare in favoarea mea. Si la alegerile locale ar trebui să se facă acelasi lucru? Nu cred că ar fi o decizie in favoarea democratiei reprezentative.
M-a mirat insă declaratia presedintelui Curtii Constitutionale, care a relativizat punctul de vedere al Comisiei de la Venetia. Sigur, pe fond, domnul Zegrean reprezintă interesele grupului care l-a propus la Curtea Constitutională si procedează asa cum a procedat si la referendumul din 2012. Nu ar putea, de aceea, să propună o solutie inedită – o erată la legea alegerilor locale? Alternativa ar fi ca cineva să se uite in Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale (art 61-71).
Este foarte interesant că opiniile Comisiei de la Venetia, Departamentului de Stat, Comisiei de Bruxelles, MCV, etc. sunt luate in seamă doar pentru sustinerea unor interese partizane.
Nu m-ar mira să se propună insă un sistem cu trei tururi de scrutin. Dacă nici in al doilea tur de scrutin, in urma aranjamentelor de culise, nu iese cine trebuie, se organizează un al treilea tur, la care să participe numai STS.”, a scris Adrian Năstase pe blog.