Decizia de clasificare a unor date despre războiul din Afganistan a fost o EROARE UMANĂ

Armata americană a anunţat marţi că decizia de clasificare a unor date despre războiul din Afganistan a fost o 'eroare umană în stabilirea categoriilor', după ce SIGAR - organismul public responsabil cu controlul acţiunii americane în Afganistan - a dezvăluit că Pentagonul i-a interzis să publice, spre deosebire de anii precedenţi, numărul districtelor controlate de rebeli şi proporţia populaţiei afgane aflate sub controlul acestora. 
Iulian Tudor
30 ian. 2018, 18:03

''Nu a fost în intenţia operaţiunii Resolute Support să ascundă sau să clasifice informaţii care în rapoartele anterioare au fost disponibile'', a explicat purtătorul de cuvânt al operaţiunii Resolute Support, căpitanul Tom Gresback.

''S-a înregistrat o eroare umană în stabilirea categoriilor (de informaţii clasificate sau publice). Informaţiile nu sunt secrete şi nu a existat intenţia de a le ascunde'', a adăugat militarul american, potrivit Agerpres.

Guvernul american publică uneori astfel de date pentru a arăta terenul câştigat de către trupele afgane şi influenţa crescândă a puterii centrale de la Kabul, susţinută cu miliarde de dolari. SIGAR, ale cărui rapoarte sunt adeseori extrem de critice.

Pentagonul afirmase iniţial că nu el a cerut ca această informaţie să nu fie publicată, ci forţele NATO prezente în Afganistan. Totuşi, această forţă este sub comanda SUA, iar Statele Unite reprezintă o parte esenţială a misiunii. ''În acest caz precis, misiunea 'Resolute Support' a NATO este cea care, ca primă autoritate de clasificare, a decis clasificarea ce restricţionează accesul public la aceste informaţii'', declarase purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Mike Andrews, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Atac armat asupra unei unităţi militare din Kabul. UPDATE: Statul Islamic revendică atacul

În pofida anunţării unei noi strategii de către preşedintele american Donald Trump, care nu este diferită de cea a predecesorului său, Barack Obama, talibanii - şi, din ce în ce mai des, ramura afgană a Statului Islamic - par să câştige iniţiativa pe teren. La aceasta se adaugă pierderile grave în rândul poliţiei şi armatei, precum şi corupţia care afectează moralul personalului şi duce la numeroase dezertări.

Atentatele s-au intensificat în ultimele luni, inclusiv la Kabul, care ar trebui să fie o adevărată fortăreaţă cu numeroase baraje, cu zidurile sale împotriva exploziilor şi o puternică prezenţă a forţelor de ordine.

”Nu a fost în intenţia operaţiunii Resolute Support să ascundă sau să clasifice informaţii care în rapoartele anterioare au fost disponibile”, a explicat purtătorul de cuvânt al operaţiunii Resolute Support, căpitanul Tom Gresback.

”S-a înregistrat o eroare umană în stabilirea categoriilor (de informaţii clasificate sau publice). Informaţiile nu sunt secrete şi nu a existat intenţia de a le ascunde”, a adăugat militarul american, potrivit Agerpres.

Guvernul american publică uneori astfel de date pentru a arăta terenul câştigat de către trupele afgane şi influenţa crescândă a puterii centrale de la Kabul, susţinută cu miliarde de dolari. SIGAR, ale cărui rapoarte sunt adeseori extrem de critice.

Pentagonul afirmase iniţial că nu el a cerut ca această informaţie să nu fie publicată, ci forţele NATO prezente în Afganistan. Totuşi, această forţă este sub comanda SUA, iar Statele Unite reprezintă o parte esenţială a misiunii. ”În acest caz precis, misiunea ‘Resolute Support’ a NATO este cea care, ca primă autoritate de clasificare, a decis clasificarea ce restricţionează accesul public la aceste informaţii”, declarase purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Mike Andrews, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Atac armat asupra unei unităţi militare din Kabul. UPDATE: Statul Islamic revendică atacul

În pofida anunţării unei noi strategii de către preşedintele american Donald Trump, care nu este diferită de cea a predecesorului său, Barack Obama, talibanii – şi, din ce în ce mai des, ramura afgană a Statului Islamic – par să câştige iniţiativa pe teren. La aceasta se adaugă pierderile grave în rândul poliţiei şi armatei, precum şi corupţia care afectează moralul personalului şi duce la numeroase dezertări.

Atentatele s-au intensificat în ultimele luni, inclusiv la Kabul, care ar trebui să fie o adevărată fortăreaţă cu numeroase baraje, cu zidurile sale împotriva exploziilor şi o puternică prezenţă a forţelor de ordine.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte