„Vestea este una foarte clară și anume, asta a anunțat domnul Ciprian Nica, și anume că s-a renunțat la acel prag. Ca atare, anunțul pe care l-a făcut domnul Nica, ca urmare a deciziei grupului PSD, este să renunțe până la urmă ca acel prag de 50% să fie trecut în lege. Singurul criteriu care rămâne la conversie va fi doar acela al pragului de 250.000 de franci elvețieni. Eu mă aștept ca mâine (marți — n.r.) la plen acel amendament cu prag de 50% grad de îndatorare să dispară. Vreau să salut felul în care am reușit să colaborăm și la această lege, ca și la legea dării în plată. Eu cred că în acest moment a ieșit o lege bună, nu era cum mi-am dorit eu, fără prag, fără cei 250.000, dar eu cred că în momentul ăsta are un grad de adresabilitate consistent”, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, potrivit Agerpres.
La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, care a lucrat cu Zamfir la proiectul de lege, a precizat că „este o mare victorie” faptul că s-a votat proiectul.
„Există două elemente de amărăciune: gradul de îndatorare de 50% reduce foarte mult adresabilitatea legii și în al doilea rând pragul valoric de 250.000 de franci elvețieni reduce și el gradul de adresabilitate a legii. Nu știu ce se va întâmpla în practică în legătură cu aceste limitări, pentru că oamenii vor spune: și eu sunt înșelat, ca și cel care are un grad de îndatorare de peste 50% sau ca și cel care are un credit de peste 250.000 de franci elvețieni și s-ar putea să ne trezim iarăși cu foarte multe procese”, a menționat Piperea.
Vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților Ciprian Nica a declarat luni că va susține marți în plen un amendament respins care prevede eliminarea pragului de îndatorare din proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.
Comisiile juridică și pentru buget ale Camerei Deputaților au decis luni că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 de franci elvețieni la data contractării.
Cele două comisii au dat raport de adoptare proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni cu o serie de amendamente.
Potrivit acestora, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elvețieni ale cetățenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului și se va realiza prin act adițional agreat de consumator.
Deputații au stabilit ca nu toți cetățenii care au luat credite în franci elvețieni să beneficieze de această lege, ci doar cei care au rata de îndatorare de 50% din venitul net, la data analizei solicitării de conversie.
S-a decis de asemenea să se aplice conversia doar creditelor de maximum 250.000 de franci elvețieni, la data la care s-a semnat contractul.
Raportul urmează să intre marți în dezbatere și la vot în plenul Camerei Deputaților.