Proiectul legii dării în plată, în dezbatere marţea viitoare, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

Comisia juridică a decis că raportul asupra legii dării în plată să fie dat marţi, 5 aprilie, decizia fiind luată după mai bine de trei ore şi jumătate de dezbateri generale, în care iniţiatorii au pledat pentru împărţirea riscului între bănci şi consumatori, iar BNR a subliniat pericolele legii.
Filip Stan
31 mart. 2016, 07:14
Proiectul legii dării în plată, în dezbatere marţea viitoare, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

UPDATE ora 18.00 Comisia juridică se va reuni, marţi, 5 aprilie, pentru a întocmi raportul asupra legii dării în plată care va fi înaintat plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, potrivit Mediafax.

În şedinţa de marţi, deputaţii ar urma să decidă dacă vor majora plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro şi dacă vor elimina programul „Prima Casă”, din proiectul de lege aşa cum a cerut BNR.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, le-a cerut participanţilor la dezbatere să formuleze puncte de vedere concrete, urmând ca amendamentele aduse legii, în cazul în care vor fi preluate de deputaţi, să fie supuse votului comisiei juridice.

Prezent la dezbatere, iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, a afirmat că programul „Prima casă” ar trebui păstrat în lege. „Eu cred că şi cei din programul „Prima casă” trebuie să beneficieze de această lege, pentru că ce nu i s-a spus deloc beneficiarului contractului ‘Prima casă’ este că el, pe lângă faptul că va da în plată casa, va fi urmărit de către ANAF pe datoria pe care o are, pe care statul o plăteşte băncii în contul lui, deci va fi şi fără casă şi urmărit de ANAF„, a spus Zamfir.

––––––––––––––––––––––––––––––

„Am convenit ca programul Prima Casă să fie exclus de la aplicarea legii, asupra plafonului de 250.000 de euro noi menţinându-ne părerea că este discriminatoriu acest plafon, dar am ales soluţia raţională care să permită aplicarea legii, urmând ca CCR să decidă dacă prevederea este sau nu neconstituţională, şi am mai stabilit o formulă în care legea să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă”, a declarat Daniel Zamfir pentru Mediafax.

Iniţiatorul legii s-a declarat optimist, la finalul celei de a patra consultări pe care a avut-o cu PSD.

„In urma negocierilor cu dnul Viorel Stefan, la care au paticipat pe langa prof Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice Ioan Cupsa, Alin Iacob de la AURSF, Catalin Voievozeanu de la GCCC si av.Alexandra Burada, am sentimentul ca am ajuns la o formula care chiar daca nu e cea pe care ne-am dorit-o initial,e una acceptata de toti participantii la negociere care va face ca legea sa acopere marea majoritate a cazurilor! Asta in situatia in care nu vom avea surprize asa cum a fost la Senat!”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

Ce ar trebui să conţină legea în urma negocierilor

„Legea se va aplica si celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca (n.n. – nr acestora este, cf BNR, de peste 160 de mii), indiferent daca au fost contractate cu destinatia de locuinta ori au fost garantate cu imobile care au fost sau sunt folosite ca locuinta. Legea se va aplica si debitorului care a constituit ipoteca pe terenul pe care s-a construit/ar fi urmat sa se construiasca o casa, precum si imobilele – teren sau constructii puse in garantie de terti ori de membrii familiei debitorului principal.

In genere, discutia s-a concentrat pe ideea de locuinta, dar a rezultat clar ca legea are ca scop nu debarasarea debitorului de un imobil, ci liberarea sa si a familiei sale (precum si a fideiusorului) prin darea in plata de datoriile care l-ar putea covarsi toata viata in lipsa darii in plata.

În Comisia juridica vor fi decise si celelalte 2 amendamente discutate saptamana trecuta, respectiv, plafonul de 250 de mii de euro si excluderea creditelor Prima casa. Sper ca lucrurile sa se transeze rapid, intrucat, cel putin aparent, cele doua forte politice s-au pus de acord asupra amendamentelor la lege.
Imi mentin parerea ca niciunul din aceste amendamente nu se justifica dar, in lipsa unui acord politic asupra formei initiale a legii, forma amendata este mai buna decat respingerea legii”, a scris şi Gheorghe Piperea pe pagina de Facebook.

PNL va vota legea dării în plată, susţinând eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa acesteia şi renunţarea la plafonul de 150.000 de euro, a anunţat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Executivul a cerut modificarea legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând dezechilibre.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna în care se mută bucureșteni aproape în fiecare zi. E fix lângă Capitală și traiul e la fel ca în California. Infrastructură bună, se ajunge imediat în oraș, școlile sunt noi și există magazine mari
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI