Modificarea, propusă de inițiatorul proiectului, deputatul Cătălin Drăgușanu, prevede ca la art. 41 al legii să se introducă un alineat (2) cu următorul conținut: „prin derogare de la alin. (1) plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum și a sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, rămase definitive și irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face într-o singură tranșă pentru sumele, stabilite prin despăgubiri, de până la 50.000 de lei„.
La acest text, inițiatorul a adăugat un amendament aprobat în Comisia juridică a Camerei, potrivit căruia la același art. 41 să se introducă un alineat (2) indice 1 conform căruia: „începând cu 1 ianuarie 2017, cuantumul unei tranșe nu poate fi mai mic de 20.000 de lei”.
Prezent la dezbaterea legii, președintele ANRP, George Băeșu, a apreciat că amendarea proiectului prin stabilirea unui prag de despăgubire este binevenită.
„Am studiat câte dosare ar beneficia de această plată anul viitor și suma care ar trebui să se plătească într-o singură ultimă tranșă nu e decât de 22 de milioane de lei. Am discutat și cu colegii de la Finanțe și noi știm următorul lucru: atunci când s-a făcut Legea 165, pentru anul 2018 s-a prins ca previziune o sumă de trei miliarde de lei. După titlurile de despăgubire pe care le avem de onorat și, la anul intră și deciziile în puncte în plată, nu vom ajunge la un miliard de lei. Adică, dacă se dorește acest lucru (aprobarea proiectului de lege — n.r.), și nouă, ANRP, ne-ar fi bine pentru că, până la sfârșitul anului acesta, am reuși să ne pregătim pentru toate dosarele cu care am termina la anul„, a explicat Băeșu.
Senatul a aprobat în luna noiembrie anul trecut proiectul de lege, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.