Proiectul de lege a fost depus, miercuri, la Camera Deputaţilor şi se referă la deconspirarea activităţii întregului personal al Securităţii (ofiţeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, potrivit news.ro.
Proiectul prevede desecretizarea dosarelor fostei Securităţi comuniste din România din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE şi Ministerului Apărării Naţionale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii (CNSAS).
Iniţiativa mai stipulează că, în termen de 60 de zile de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, instituţiile care deţin în arhivele proprii documente referitoare la personalul (ofiţeri, informatori şi colaboratori) care a făcut parte din fosta Securitatea să desecretizeze şi să predea dosarele către CNSAS.
Dan Cristin Popescu precizează în expunerea de motive că, până în prezent, în România nu a existat o lege clară a lustraţiei prin care să fie stabilită şi considerată activitatea fostei Securităţi din perioada comunistă ca fiind un aparat ideologic ce a sprijinit regimul comunist din România.
Deputatul PNL mai menţionează că, până în prezent, au fost predate CNSAS (în baza a trei hotărâri ale CSAT – nr. 60,117 şi 130/2006) o mare parte din dosarele de colaboratori şi informatori ai fostei Securităţi comuniste, rămânând în prezent în arhivele SRI şi SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din aceste instituţii.
”Considerăm că după 26 de ani de la schimbare regimului comunist din România nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menţinerea lor în situaţia actuală se creează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate în acestea încă pot influenţa viaţa social-economica şi politică a ţării. Prin similitudine, fosta RDG a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, preşedintele comisiei, Joachim Gauck, ajungând apoi preşedintele Germaniei”, se mai precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă.