Oamenii de știință au crezut până acum că există numai o singură specie de girafe (Giraffa camelopardalis) și nouă sub-specii al căror habitat natural este limitat la continentul african, potrivit Agerpres.
Conform celor mai recente estimări, numărul acestor erbivore cu pete și gâtul lung a scăzut cu peste 35% în ultimii 30 de ani, ajungând acum la aproximativ 100.000 de exemplare.
Studiul s-a bazat pe analiza ADN-ului prelevat de la peste 100 de girafe. „Am studiat legăturile genetice ale tuturor subgrupelor de girafe de pe întregul continent african și am descoperit că nu există numai unul, ci cel puțin patru grupuri foarte distincte genetic, care, se pare, nu se reproduc între ele”, a afirmat profesorul Axel Janke, cercetător la Universitatea Goethe din Frankfurt.
Concluzia este că girafele „ar trebui să fie clasificate în funcție de patru specii distincte, chiar dacă aspectul lor este similar”.
Clasificarea de până acum se bazase pe diferitele caracteristici ale pielii lor și a micilor lor coarne, precum și pe distribuția geografică a acestora.
Însă, după acest studiu, oameni de știință împart acum girafele în patru specii:
O analiza amanunțită a istoriei diferitelor specii de girafe a relevat că strămoșul lor comun a trăit într-o perioadă care ține de acum cel puțin 400.000 de ani până acum două milioane de ani.
CITEŞTE ŞI: Ciudăţenie a naturii. În Tanzania a fost descoperită o girafă albă FOTO