Dezbatere publică pentru reducerea poluării în Capitală. PMB: Este esenţial să mai lăsăm maşina acasă

Primăria Capitalei a organizat, luni, o şedinţă de dezbatere publică privind Planul de Calitate a Aerului, în care au fost prezentate principalele măsuri pe care Municipalitatea vrea să le pună în practică pentru a reduce efectele poluării. Potrivit PMB, traficul este principala sursă de poluare.
Alina Costache
12 feb. 2018, 18:32
Dezbatere publică pentru reducerea poluării în Capitală. PMB: Este esenţial să mai lăsăm maşina acasă

Potrivit reprezentanţilor PMB, cea mai mare pondere în ceea ce priveşte poluarea din Bucureşti o reprezintă traficul foarte aglomerat, urmată de încălzirea rezidenţială, iar principalii poluanţi din cauza traficului sunt oxizii de azot, benzenul şi monoxidul de carbon.

„Planul de calitate a aerului a fost întocmit având în vedere măsurile, investiţiile preconizate prin Planul de Mobilitate Durabilă şi prin toate planurile care vizează dezvoltarea Bucureştiului. Astfel, a trebuit să corelăm toate măsurile cu cele de transport sau cu acţiunile de mediu, cu strategia de dezvoltare a serviciului de salubrizare, cu planul de acţiune de reducere a zgomotului, înnoirea parcului auto şi creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, a precizat Ioana Şuteu, şefa Serviciului de Monitorizare a Calităţii Mediului din cadrul PMB.

Practic, potrivit Ioanei Şuteu, Planul de Calitate a Aerului trebuie să fie în strânsă legătură cu alte măsuri pe care PMB le-a luat deja sau le are în plan. De exemplu, spune reprezentantul PMB, măsurile privind fluidizarea traficului sunt cele mai importante pentru reducerea poluării.

„În ceea ce priveşte traficul rutier, trebuie luate măsuri de fluidizare a circulaţiei, de stimulate a utilizării transpotului public, fie prin măsuri la nivelul Metrorex, de implementare şi de îmbunătăţire a actualului sistem, sau măsuri legate de înnoirea parcului auto la RATB”, a mai precizat Şuteu, care a menţionat şi introducerea unor taxe (vignete) pentru intrarea în Centrul Capitalei.

De asemenea, potrivit reprezentantului PMB, pentru Planul de Calitate a Aerului din Bucureşti, primăria trebuie să ia şi măsuri suplimentare, precum îmbunătăţirea sitestemului inteligent de semaforizare, prin care, până în anul 2020, toate intersecţiile din Bucureşti să permită prioritizarea transportului public.

Ioana Şuteu a vorbit şi despre modernizarea Centurii Capitalei, dar şi despre extinderea magistralei 4 Metrorex şi finalizarea magistralei 5, precum şi construirea rutei de metrou spre Otopeni.

„Nu în ultimul rând, s-a discutat şi de implementarea benzilor unice pentru transportul public, dar şi piste de biciclete, ca o măsură a transportului alternativ (…) Este esenţial ca fiecare dintre noi, şoferi fiind, să privim ca o alternativă utilizarea transportului public şi să lăsăm pentru o zi, două, maşina acasă”, a mai precizat Ioana Şuteu.

În cadrul dezbaterii, singurul consilier care a luat cuvântul a fost Alexandru Gâdiuţă, din partea USR, care a reproşat faptul că dezbaterea a fost organizată greşit.

„Este un punct de pornire, calitatea aerului este foarte importantă pentru calitatea vieţii. Dar, aş vrea să vă spun că am şi câteva nemulţumiri. Din păcate, această dezbatere atât de importantă pentru bucureşteni nu a fost promovată deloc pe canalele de promovare ale Primăriei Municipiului Bucureşti, fiind anunţată doar pe un colţ al site-ului PMB. De asemenea, la dezbatere au rămas pe dinafară foarte mulţi cetăţeni interesaţi, dar şi specialişti din domeniul mediului”, a precizat Alexandru Gâdiuţă.

La şedinţă a luat cuvântul şi Oana Mateescu, membru al Asociaţiei pentru natură şi Protecţia Mediului, care locieşte în Chiajna şi care a ridicat problema gropii de gunoi din zonă. „Eu stau în Chiajna, Ilfov, unde avem o mare problemă acolo, cu groapa de gunoi Iridex. (…) În acea zonă, hidrogenul sulfurat emanat de gunoaie atinge norme colosale. Noi zi de zi suntem intoxicaţi în Chiajna”, a precizat Oana Mateescu.

Marian Ivan, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a susţinut că Municipalitatea ar trebui să investească mai mult în ceea ce priveşte infrastructura pentru traficul bicicletelor şi al pietonilor.

„Dacă vrei să mergi pe trotuar în acest oraş, nu ai pe unde, pentru că sunt ocupate de maşini”, a precizat Marian Ivan.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA