Președinta S.O.S. România, Diana Şoşoacă, îi îndeamnă pe cetăţeni, să nu dea curs acestui recensământ al BNR și subliniază faptul că este dreptul lor de a nu deschide ușa, făcând o comparație cu recensământul din timpul pandemiei.
„Am văzut o știre cu BNR-ul, care spune că va face un recensământ al averilor poporului român și că se vor aloca, în casele noastre, 90 de minute pentru a discuta cu un reprezentant care ne va întreba de avere. Ceva de genul ăsta a fost propus în plandemie, dacă vă aduceți aminte, când eram întrebați câte case avem, apoi când a fost războiul din Ucraina ca să ne ia din camere, case, să susținem ucrainenii, să îi băgăm la noi în casă. Au căzut toate, pentru că Diana Șoșoacă a ieșit cum iese și acum. Dacă prind un român că deschide ușa, eu îl bat!
Conform Constituției României, nimeni, absolut nimeni nu mă poate întreba ce avere am. Pentru averea mea plătesc impozit. E declarată la ANAF. Dacă e vreo problemă cu averea mea și sunt acuzată de evaziune fiscală, furt, ceva de genul ăsta, se deschide un dosar penal, sunt acuzată, mă duc depun dovezi, cade dosarul, se clasează, la revedere.
În casa mea, nimeni nu are voie să intre fără acordul meu, este exact ca în plandemie. Doar cu mandat de la procuror. BNR-ul nu are atribuții de a afla nimic despre cetățenii români. Nu este o instituție a statului căreia să i se permite să intre în casele noastre. […] BNR-ul nici măcar nu este controlat de statul român. Țineți minte ce vă spun! Este instituție separată! Chiar dacă spune că vezi Doamne, vine în parlament, nu vine niciodată. Este stat în stat! Dar noi nu suntem cetățeni ai statului BNR. Nimeni nu poate fi obligat să primească un om al BNR-ului în casă. În momentul în care v-ați dat acordul să intre în casă, atunci are drepturi. Atenție!
Nu primiți în casă pe nimeni! Nu sunteți obligați să dați drumul, nu sunteți obligați să deschideți ușa sau poarta, nu au niciun drept să vă întrebe de averea voastră, nu răspundeți la întrebări! […] Nu vi se poate aplica nicio amendă, nu vi se poate face dosar penal, nu puteți să fiți acuzați de nimic! Casa mea este sfântă, Constituția României spune foarte clar! Proprietatea este garantată! Nu spuneți nimic de averea voastră, de banii voștri![…]
Domnule Mugur Isărescu, îți cer audiență! Deci eu voi face o cerere astăzi de audiență să mă întâlnesc cu Mugur Isărescu, astfel încât să avem o discuție față în față, să știu ce pregătești tu poporului român. Voi fi o aprigă apărătoare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale cetățenilor români, împotriva acestui act de abuz instituțional, abuz neconstituțional al BNR-ului împotriva românilor”, susține Diana Şoşoacă.
Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către Banca Națională a României a fost recomandată de Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea în această organizație, iar în urma acestei anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției românilor, pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale, afirmă BNR.
Reacția reprezentanților băncii centrale vine după apariția în presă a unor informații cu privire la achiziția de către BNR, prin licitație publică, a unor servicii de cercetare statistică în teren pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației.
Potrivit sursei citate, sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc.
„Demersul reprezintă un sondaj statistic, nu un recensământ al populației. Sondajele reprezintă un instrument important în sferele economică, socială și politică, după cum o demonstrează practicile curente din statele dezvoltate. Cercetarea se adresează gospodăriilor, datele nefiind culese la nivel de individ. Operatorul de sondaj selectat de BNR va interoga maximum 18.200 de gospodarii din totalul de peste 7 milioane câte există în România. Sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc. Subliniem că orice altă interpretare a acestui demers nu are nicio legătură cu procesul real. Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea în această organizație„, precizează reprezentanții BNR.
Aceștia subliniază că recomandarea OCDE constituie un obiectiv comun al BNR și al Institutului Național de Statistică (INS), datorită specificității indicatorilor statistici și necesității corelării indicatorilor macroeconomici din statisticile conturilor naționale cu indicatori micro colectați prin anchete statistice în rândul gospodăriilor populației.
‘În urma acestei largi anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției populației pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale’, se menționează în document.
BNR susține că operatorul de interviu agreat va trebui să obțină în prealabil acceptarea interviului din partea reprezentantului gospodăriei și, de comun acord, vor fi stabilite detalii precum modalitatea, data și ora la care se va derula interviul, persoana cea mai avizată din gospodărie care va răspunde la cercetare.
„Vor fi luate toate măsurile tehnice și organizatorice pentru respectarea Regulamentului General pentru Protecția Datelor (RGPD) și garantarea prezervării confidențialității acestora. Datele cu caracter personal nu vor fi făcute publice. Astfel, pe măsură ce vor fi colectate, aceste vor fi criptate în platforma electronică de colectare, iar în final, după validarea datelor, vor fi anonimizate„, transmite BNR.
Cercetarea statistică pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației se va realiza pe un eșantion de 12.000 de gospodării reprezentative la nivelul întregii țări, cu o rezervă de 6.200 de gospodării. Eșantionul va fi pus la dispoziție de către Institutul Național de Statistică.
Demersul de cercetare include etapa de pregătire a cercetării statistice (anchetei) (perioada octombrie 2025 – februarie 2026); etapa de colectare a datelor (maximum 10 luni, în intervalul martie 2026 – decembrie 2026,); etapa de consultanță post colectare a datelor (maximum 17 luni, începând cu finalizarea etapei de colectare a datelor). BNR va anunța din timp începerea propriu-zisă a procesului de sondare.
Cercetarea va fi realizată de un operator specializat, care va fi desemnat câștigător în urma licitației publice organizate pe platforma de achiziții publice SICAP.
La nivel european, această cercetare statistică se realizează încă din anul 2010, BNR urmând să participe, pentru prima dată anul viitor, coordonat cu celelalte state membre UE.