DINU PATRICIU A MURIT luni dimineaţă. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.
Dinu Patriciu a ajuns pe masa de operaţie la sfârşitul lunii decembrie 2012, când a fost supus unui transplant de ficat. Intervenţia a avut loc la o clinică din Milano. Omul de afaceri suferea de o boală hepatică progresivă. Dinu Patriciu a povestit la România TV experienţa prin care a trecut şi a mărturisit că şi-a făcut testamentul înainte de intervenţie.
Dinu Patriciu a aflat că este grav bolnav în urmă cu un an şi jumătate. Boala a avansat în timp, iar după o serie de analize făcute la clinicile din străinatate, medicii l-au pus pe lista de aşteptare pentru a primi un transplant de ficat. La sfârşitul anului 2012, doctorii i-au transplantat un ficat întreg, prelevat de la un donator în moarte cerebrală.
„Seara aceea a fost de roman, pentru că fratele meu a venit la mine cu un avocat de la Milano ca să îmi scriu testamentul. În timp ce făceam asta, au apărut medicii, zâmbind, care mi-au spus că au găsit un ficat şi că mă pregătesc de operaţie. În cele din urmă am ajuns pe masa de operaţie, răstignit ca şi Hristos. Este adevărat că îţi revezi viaţa„, a mărturisit Dinu Patriciu la România Tv imediat după operaţie.
„Nu îmi amintesc ce s-a întâmplat, pentru că am văzut o lumină albă. Este adevărat că în momentele alea îţi revezi viaţa. Când te trezeşti, ţi-e frică să deschizi ochii, pentru că nu ştii pe ce lume te afli. Când vezi toate monitoarele din jur cu fel şi fel de grafice, îţi dai seama că exişti în această lume„, a mai povestit el.
Acesta a precizat că nu a vrut niciodată să afle detalii despre persoana de la care a fost prelevat ficatul, însă îi este profund recunoscător. „Nu am vrut niciodată să ştiu cine mi-a făcut acest imens bine. Când intru într-o biserică aprind o lumânare pentru acest suflet„, a spus el.
Întrebat ce a simţit în momentul în care şi-a întocmit testamentul, Dinu Patriciu a mărturisit: „Este un gest cât se poate de pragmatic şi pe care trebuie să îl faci, pentru că vrei ca după ce nu o să mai fi, nimeni să nu se certe cu nimeni. Şi aşa am făcut”.
Acum, testamentul despre care omul de afaceri nu a vrut să dea detalii se află „pus bine” în biroul unui avocat.
„Mă simt mult mai tânăr şi asta este viaţa mea. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o dă. Sunt hotărât ca de acum înainte să fac numai ceea ce îmi face plăcere. Pe măsura ce forţele revin, cresc şi planurile pe care vrei să le pui în aplicare. Nu poţi sta să te uiţi în tavan. Trebuie să faci ceva, să laşi ceva după tine. Am câteva planuri foarte frumoase, atât de afaceri, cât şi personale”, a mai declarat Dinu Patriciu.
În planul afacerilor, acesta vrea să facă afaceri cu energie şi tehnologie. „Erau lucruri pe care le făceam şi înainte, afaceri pe care nu le-am vândut. Este vorba de resurse naturale, de energie, despre tehnologie. Este o descoperire despre care voi vorbi în curând, deocamdată este un pact de confidenţialitate între noi şi agenţia de resurse„, a mai precizat acesta la acea dată.
Cât priveşte proiectele care ţin de viaţa sa personală, Dinu Patriciu a mărturisit că îşi doreşte să plece cu barca în jurul lumii şi că anul următor va pune în aplicare acest plan.
Omul de afaceri le-a transmis un mesaj celor aflaţi în suferinţă: „Fiecare om să încerce să găsească motivaţia de a trăi şi de a izbuti în lupta cu boala şi cu tot ceea ce îl înconjoară. Este un moment în care rămâi singur şi nu te poate ajuta decât ceea ce este în tine”.
Dinu Patriciu se afla în proces de divorţ cu Dana Patriciu. „Admite excepţia respingerii ca nesusţinută a cererii de divorţ formulată de reclamantul pârât, invocate de pârâta reclamantă. Respinge cererea reclamantului pârât ca nesusţinută”, se arată în decizia de joi a Judecătoriei Buftea.
Cu alte cuvinte, omul de afaceri nu şi-a susţinut în faţa instanţei motivele de divorţ, astfel că solicitarea lui de separare de soţie i-a fost respinsă.
Instanţa a mai decis ca din 24 septembrie să înceapă judecarea cererii reconvenţionale formulate de Dana Patriciu. Cererea reconvenţională este mijlocul procedural prin care pârâtul dintr-un proces formulează pretenţii proprii împotriva reclamantului. Potrivit legii, pârâtul poate face cerere reconvenţională dacă are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului. Altfel spus, în cadrul procesului de divorţ intentat de omul de afaceri, Dana Patriciu a ridicat anumite pretenţii referitoare la cererea de separare.
Divorţul cerut de Dinu Patriciu a fost intentat în februarie 2013 la Judecătoria Sectorului 1 şi a avut, până să fie mutat la Buftea, 14 termene.
În paralel, la Judecătoria Sectorului 1 se dezbate partajul soţilor Patriciu, în care Dana Patriciu a cerut jumătate din avere. Magistraţii de la instanţa bucureşteană ar putea să pronunţe o decizie în 2 iulie.
Omul de afaceri se află pe locul 597 într-un top al miliardarilor lumii apărut în China. Astfel, în Hurun Global Rich List 2014, Patriciu apare cu o avere de 2,9 miliarde de dolari, ocupând o poziţie aflată undeva pe la mijlocul clasamentului.
Conform topului chinezesc, Patriciu a înregistrat faţă de anul trecut o creştere a averii, de la 2,8 miliarde de dolari.
Averea omului de afaceri Dinu Patriciu a scăzut dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.
Șase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol și să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediția din 2007) pe locul 17 (ediția actuală).
Tot ceea ce se știe, cu siguranță, la ora actuală despre Patriciu este că nu a vrut și nu vrea să-și plătească datoriile, că este hărțuit de procese civile și penale, că are datorii de minimum 100 de milioane de euro și că este în plin proces de divorț.
Teoretic, Patriciu mai deține DP Holding și Marexin. Activele imobiliare ar mai valora, probabil, aproximativ 400 de milioane de euro (câte mai sunt în Germania și cele câteva din România). Cât despre Marexin, știm doar că nu a achitat taxele datorate la stat și nici salariile angajaților.
Totuși, datoriile sunt destul de mari, iar instanțele de judecată nu îl iartă pe Dinu Patriciu atunci când e vorba de plata timbrelor judiciare. Ultimul despre care s-a decis că trebuie să-l plătească este de opt milioane de euro. Procesul de divorț îl va costa probabil 100 de milioane de euro. În plus, în varianta în care administratorul său de bază, Melanie Ann Chen, a primit drepturi depline de a dispune de averea acestuia și DP Holding (firma de bază a lui Dinu Patriciu) s-a îndreptat împotriva fostului magnat pentru recuperare de datorii, s-ar putea ca, în curând, declarația proprie a lui Dinu Patriciu că averea sa s-ar ridica la doar 191 de milioane de euro să fie caducă.
Singura realizare a fost vânzarea clădirii Lakeview cu 65 de milioane de euro, bani cu care a plătit probabil datoriile către holdingul Țiriac. Printre creditorii care îl urmăresc pe Dinu Patriciu se numără BCR, CEC Bank, Raiffeisen Leasing, Unicredit Leasing, Vodafone România, Orange România, Romtelecom, Allianz Țiriac, Rompetrol Downstream, CEZ Vânzare, CEZ Distribuție, Apa Nova, Rosal Grup, Meridian Taxi, Medlife. În vara acestui an a început și urmărirea penală a acestuia pentru evaziune fiscală în cazul unor bilete la ordin emise pentru Adevărul Holding, companie aflată în insolvență și care a fost vândută lui Cristian Burci.
De asemenea, compania Novero, la care era asociat cu Razvan Olosu (fostul director al Nokia) s-a prăbușit. Heritage, restaurantul de lux deschis de omul de afaceri pentru fiica lui a fost închis. Tablourile au fost cedate către Melanie Chen, iar vinurile de colecție, scoase la vânzare. Singura companie care s-ar putea să mai producă ceva este Avolus Limited, firma de taxi aerian înregistrată în Marea Britanie, și banca din Georgia în care este asociat cu un fost prim-ministru al acestei țări.
Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a născut în 3 august 1950, la Bucureşti şi a avut afaceri în domeniul petrolier, bancar şi imobiliar.
În anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului.
În legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 şi al Partidului Alianţei Civice (octombrie 1992 – decembrie 1994) şi a făcut parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) şi din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (din noiembrie 1995).
În 1996, Patriciu a candidat la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, ca reprezentant al PL ’93.
Dinu Patriciu a fost deputat şi în legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A făcut parte din Comisia pentru industrii şi servicii până la data de 18 iunie 2003, când a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului României pe motiv de incompatibilitate şi a fost înlocuit de către Adrian Emanuil Semcu.
Dinu Patriciu s-a retras în anul 2003 din Parlament şi din viaţa politică activă pentru a se putea dedica afacerilor.