După prăbușirea Salinei Praid, se prăbușește și fotoliul șefului Salrom. Aceasta a fost anunțat joi, în direct la TV, că va fi schimbat din funcție.
Directorul Salrom, Dan Dobrea, a aflat că va fi demis de la ministrul Economiei, Radu Miruță. Odată, ar urma să plece și restul conducerii de la Salrom.
Dan Dobrea și Radu Miruță s-au confruntat prin intervenții telefonice într-o emisiune de la Antena3. Ministrul Finanțelor a subliniat că șeful Salrom va fi demis, împreună cu restul conducerii, pentru dezastrul de la Praid și pentru chermeza de 12.500 de euro organizată de companie după surparea salinei.
”E un drum fără întoarcere (demiterea conducerii Salrom- n.r.). Este un raport al Corpului de control care stabilește un prejudiciu. Oamenii n-au avut decența să realizeze că performanța lor n-are nicio legătură cu ce s-a întâmplat. Eu trebuie să respect. Eu spun public că în 30 de zile, Adunarea Generală a Acționarilor, conform legii, va fi dizolvată, va fi revocată de drept, pentru că există un prejudiciu și consecințele se vor răsfrânge și către directorul Salrom”, a spus Radu Miruță.
În replică, Dan Dobre a recunoscut că surparea Salinei Praid putea fi evitată, însă este de părere că el nu este vinovat pentru probleme.
”Dacă îmi permiteți, o să vă și explic lucrurile și nu încerc să mă disculp, doar să explic, pentru opinia publică și cu siguranță domnul ministru, după ce va verifica, cred că îmi va da dreptate. Și anume, că din 2007 până în 2024, Salrom a făcut toate diligențele către toate instituțiile și abilitate în a rezolva problema apei care se infiltrează la nivelul muntelui de sare, la nivelul salinei. De ce? Pentru că oriunde, pe oriunde trece apa și atinge muntele de sare, acolo va fi un dezastru”, s-a apărat directorul Salrom.
Ministrul Finanțelor a comentat spusele lui Dobrea subliniind că ”nu există în țara asta să dispară, să pice munții, să dispară zăcământul, să dispară Salina Praid, cu o valoare inestimabilă, și noi să spunem că am încercat și că am făcut”.
”E o chestiune care, sigur, poate fi spusă de cei care s-au învățat să stea prin instituțiile statului. Legea nu e cum o vrea cineva. Legea e una foarte clară. Din momentul în care se constată existența unui prejudiciu, indiferent de îndeplinirea sau neîndeplinire a criteriilor de performanță, care sunt de formă, se constată, se ia act de dizolvare a consiliului de administrație, a conducerii și se merge în răspundere în civil pentru a se recupera aceste pagube. Cum Dumnezeu, principala activitate a celor de la Salrom, care este să protejeze zăcământul din care trăiesc, dispare? Ei spun că vina e în altă parte, pot să considere asta, respect părerea fiecăruia. Diferența e că decizia o iau eu de data asta! Și criteriile de performanță ale celor care și-au betonat contractele cu niște chestiuni de formă, vor fi modificate în perioada următoare, la fel de legal. Nu există în țara asta să dispară, să pice munții, să dispară zăcământul, să dispară Salina Praid, cu o valoare inestimabilă, și noi să spunem că am încercat și că am făcut. Nu s-a făcut”, a afirmat Radu Miruță.
Șeful Salrom a adăugat că va lua în considerare demisia ”dacă se va considera” că el și colegii lui sunt vinovați conform unei decizii a instanței.
”Eu voi lua în considerare demisia în momentul în care organele abilitate, având în vedere că Salrom a acționat în judecată pe cei pe care îi considerăm vinovați, dacă se va considera că suntem vinovați, eu, colegii mei din Consiliul de Administrație, ne vom da demisia înainte de a ne cere cineva. Dar eu cred ca e normal mai întâi să așteptăm decizia instanței.
În toți acești 18 ani, s-au făcut diligențe către Apele Române, de fiecare dată, către ANRMPSG, fost ANRM, inclusiv către Ministerul Economiei, pentru că închiderea minelor care nu mai au licență, și aici mă refer la cele două mine prin care a intrat apa, este obligația Conversmin, conform legii. În fiecare an, Salom plătește taxă și face câte un program anual de închidere pe care să îl pună la dispoziția Conversmin pentru a închide minele. Aceste mine nu mai funcționau de 30 de ani. Salom a plătit în fiecare an taxă pentru ca și Conversmin-ul să aibă bani pentru închiderea acestora”, a spus Dobrea.
Despre cina de 12.500 de euro de după dezastrul de la Salina Praid, Dan Dobrea a spus că a aceasta a făcut parte dintr-un eveniment la care au au participat producători de sare.
Șeful Salrom susține că a văzut factura abia în această dimineață și că nu este răspunzător pentru detaliile de pe respectivul act care nu sunt conform cu realitatea. Pe de altă parte, Dobrea a precizat că evenimentul a fost organizat încă de acum un an.
”Poate ne spuneți dacă la acea conferință de 12.000 de euro ați făcut un studiu de caz despre cum să distrugi o salină”, a fost replica ministrului Economiei.