Misterul Triunghiului Bermudelor a fost elucidat. Fenomenul care se află la baza enigmaticelor dispariţii de nave şi aeronave constă în enorme şi bruşte emanaţii de metan. Odată ajunse la suprafaţa apei, marile bule de gaz se sparg violent provocând valuri ce duc la scufundarea vaselor.
Şocul se propagă în aer, putând produce pierderea portanței aeronavelor. Acelaşi fenomen ar explica şi enigmaticele cratere care au apărut în timpul ultimelor veri în Siberia.
Potrivit România TV, încălzirea climatică provoacă astfel de emanaţii şi în solul siberian, îngheţat de milenii, până acum. Hidraţii de metan, în topire, răbufnesc exploziv din subsol, ca dopul de şampanie, formând cratere pe care nimeni nu le-a explicat până astăzi.
Acelaşi fenomen poate explica şi multe dintre enigmele Mării Negre. Dar aici, este vorba despre hidrogen sulfurat, mai periculos şi inflamabil decât metanul… Mici astfel de emanaţii spontane pot fi văzute des în Marea Neagră, care este un uriaş rezervor de hidrogen sulfurat…
Întâmplări stranii sunt menţionate aici de-a lungul istoriei. Există și mărturii recente. Acestea vorbesc despre un fel „vârtej alb” care absoarbe totul. Apa se ridică din senin şi răstoarnă vasele – ori se naşte un hău în adâncuri, care le înghite – toate acestea fiind însoţie (sau urmate!), de un tunet puternic şi o ceaţă albă… O explozie, adică…
În mai 1944, nava sovietică Țiolkovski se volatilizează din punctul în care era localizat, la sud de Crimeea. Chiar dacă era război, echipajul a dispărut cu tot cu vas, fără a lansa vreun semnal de ajutor sau să se fi consemnat vreo confruntare şi nu exista vreun submarin în zonă… Un an mai târziu, în decembrie 1945 – deci, când războiul se terminase definitiv – cinci avioane militare rusești se volatilizează la fel de enigmatic. În 1990, un mic avion grecesc e pierdut (şi negăsit până acum), la 30-40 km de țărmul românesc.
În 1991, dispar 80 de oameni de pe o platformă marină rusească de extracție a petrolului… Sunt doar câteva dintre enigmaticele dispariţii din Pontul Euxin…
Marea Neagră mai e cunoscută şi prin faptul că face numeroase victime printre vilegiaturişti, în ape mici. Din păcate, ţărmul românesc e propice formării unor curenţi de retur, curenţi care pot lua prin surprindere oamenii chiar şi în apă de jumătate de metru adâncime… este o descriere succintă şi seacă a ceea ce provoacă pe litoralul nostru numeroase victime în fiecare sezon.
Dacă de obicei, apa valurilor se scurge pe dedesubt, la noi, în zone cu adâncime mică, apa mării se retrage prin formarea unui curent contrar, dar de suprafaţă, şi foarte puternic. Mulţi sunt luaţi prin surprindere şi, cu toate că înoată vârtos, nu reuşesc să revină la mal. În mod natural, din nefericire, panica face restul…
Iată cum, deşi toate tainele mării sunt acum desluşite, noianul de pericole care pândesc din Marea Neagră nu pare a se micşora…