DNA verifică achiziţiile TVR pe ultimii 10 ani

Procurorii DNA au cerut luni conducerii Senatului, printr-o adresă oficială, rapoartele întocmite de comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii Societăţii Române de Televiziune (SRTV) din perioada 2005- 2015. De asemenea, procurorii DNA au ridicat de la sediul TVR documente legate de achiziţii publice făcute de instituţie, informează News.ro.
Iulian Tudor
05 sept. 2016, 11:40
DNA verifică achiziţiile TVR pe ultimii 10 ani

UPDATE TVR confirmă într-un comunicat de presă ancheta DNA

„În virtutea transparenţei pe care actuala conducere a TVR doreşte să o promoveze în privinţa activităţii televiziunii publice, informăm atât publicul telespectator, cât şi pe reprezentanţii mass-media că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară zilele acestea în TVR o acţiune de verificare. Această acţiune vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani. Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiţii”, a transmis TVR în comunicat.

Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului, a declarat luni că Biroul Permanent a primit o scrisoare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care solicită copii ale rapoartelor întocmite de comisiile parlamentare de anchetă, privind evaluarea activităţii din perioada 2005-2015, împreună cu documentele care au stat la baza redactării acestor documente.

„E firesc să înaintăm documentele. Nu au caracter secret. Există un raport al Comisiei și o serie de stenograme care sunt păstrate în arhiva Senatului. Dacă documentele nu au caracter clasificat, le înaintăm în această săptămână”, a afirmat Chelaru, luni, la finalul ședinței Biroului permanent.

Potrivit solicitării DNA, documentele sunt necesare în vederea soluționării unui dosar referitor la „efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTV a unor contracte de prestări servicii”.

„În vederea soluționării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTV a unor contracte de prestări servicii și în conformitate cu ordonanța procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicați copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTV, constituite în perioada 2005-2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora”, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului și semnată de doi procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Surse judiciare citate de News.ro au precizat că de la Senat şi Camera Deputaţilor s-au cerut documente, iar de la sediul TVR au fost ridicate documente legate de achiziţii publice făcute de instituţie. Potrivit surselor citate, aceste activităţi au avut loc în urmă cu câteva săptămâni. Este vorba despre verificarea achiziţiilor făcute pe parcursul mai multor ani, au precizat sursele judiciare.

Turcan: Au existat grave derapaje în managementul SRTV

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 – 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al televiziunii publice și radioului public.

„Un control cu privire la cheltuirea banului public în televiziunea publică și, de ce nu, și în radioul public, pe o perioadă mai lungă de timp, ar fi bine-venit. Spun lucrul acesta pentru că, în perioada 2005 — 2007, am condus o comisie de anchetă pentru modul în care au fost gestionați banii publici prin care se finanțează cele două instituții, privind calitatea managementului, politica de resurse umane și, în general, corectitudinea managementului acestor două instituții. După acea perioadă s-au succedat la conducerea instituțiilor diferite persoane, cu diferite echipe de management. Nu știu cum s-a derulat managementul în decursul timpului, dar știu sigur, în calitate de fost președinte de comisie de anchetă, că au existat serioase suspiciuni cu privire la justețea și judiciozitatea cheltuirii banilor publici și calitatea managementului în acea perioadă. În raportul comisiei sunt informațiile strânse în urma consultării experților, profesioniștilor, oamenilor de televiziune. Aceste informații au fost foarte valoroase și arătau grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al acestor două instituții. Apăreau informații clare, cu documente, cu contracte, despre licitații supradimensionate, despre alocări preferențiale în cazul anumitor contracte. Acestea există în documente, trebuie doar interes să fie căutate și scoase la iveală”, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că raportul comisiei de anchetă a fost votat numai în comisie, nu și în plenul reunit al Parlamentului, neexistând suficientă voință politică pentru a se merge până la capăt.

Raluca Turcan a spus că, deși nu a fost votat în plenul reunit, a trimis raportul comisiei de anchetă către instituțiile de control.

DNA a cerut documente de la Senat și de la Camera Deputaților în legătură cu achizițiile publice ale TVR.

„În vederea soluționării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTv a unor contracte de prestări servicii și în conformitate cu ordonanța procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicați copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTv, constituite în perioada 2005 — 2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora”, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului și semnată de doi procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Solicitarea a fost transmisă și către Camera Deputaților, dar aceasta nu a fost discutată încă de conducerea instituției.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Arde întreaga Românie. Temperaturi de nesuportat
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?