Actorul Matei Alexandru a interpretat o serie de roluri remarcabile printre care Hasek sau Moliere, în Eugene O’Neill sau Durrenmatt, Goldoni sau Caragiale, Cehov sau Mihail Sebastian.
‘Comedia şi drama i-au fost pe măsură în regia unor nume mari ca Sică Alexandrescu, Alexandru Finţi, Mihai Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, Dinu Cernescu, Radu Penciulescu’, informează site-ul.
Actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, Matei Alexandru s-a născut la 25 decembrie 1927, la Goioasa, judeţul Bacău. Între 1948 – 1951 a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1950, pe când era student în anul trei, a fost angajat la Teatrul National din Bucureşti, unde lucrează şi în prezent şi al cărui societar de onoare este din 2002.
Matei Alexandru a jucat de-a lungul anilor în piese de teatru precum: ”Omul cu mârţoaga” de G. Ciprian, ”Duşmanii” de M. Gorkio, ”Vizita bătrânei doamne” de Fr.Durrenmatt, ”Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, ”Oameni şi şoareci” de John Steinbeck, ”Să nu-ţi faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, ”Judecătorul din Zalomeea” de Calderon de la Barca, ‘Trei surori’ de A.P. Cehov. La Teatrul Naţional de la Craiova, a jucat în ‘Fântâna Turmelor’ (1959) de Lope de Vega şi ‘Soldatul Svejk’ (1959) de Jaroslav Hasek.
Matei Alexandru a regizat şi spectacole de teatru în televiziune, printre care ”Gaiţele de Al. Kiriţescu, ‘Jocul de-a vacanţa’ de Mihail Sebastian (spectacol muzical), ‘Funcţionarul de la domenii’ de Locusteanu, ‘Boeing-Boeing’ de Marc Camoletti, ‘Fata fără zestre’ de Ostrovski.
De asemenea, actorul a jucat într-o serie de filme, printre care ”Un surâs în plină vară”, regizat de Geo Saizescu, ”Cartierul Veseliei”, în regia lui Manole Marcus, ”Neamul Şoimăreştilor”, regizat de Mircea Drăgan, ”Răscoala”, regizat de M. Drăgan şi ”Serbările galante”, în regia lui Rene Clair.
De-a lungul anilor a primit o serie de premii, primul premiu în teatru a fost o menţiune, în 1956, pentru rolul Adam din piesa ‘Preludiu’, prezentată în cadrul decadei dramaturgiei originale. Un an mai târziu a primit Premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artişti din teatrele dramatice. În 1967 i-a fost înmânat Ordinul Meritul Cultural” clasa IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice. I-a revenit Premiul de creaţie pe 1978 pentru rolul sufleurul Smarandache din ”Căruţa cu paiaţe” de M. Ştefănescu.
În 2004, Matei Alexandru a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.
A jucat pe scena Naţionalului bucureştean, în stagiunea 2009-2010, în piesele ‘Idolul şi Ion Anapoda’ de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2005), ‘Neînţelegerea’ de Albert Camus, regia Felix Alexa (2006) şi ‘Sâmbătă, duminică, luni’ de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu (2007). În stagiunea 2012-2013, a jucat în ‘Sâmbătă, duminică, luni’ şi ‘Idolul şi Ion Anapoda’.