Comunicatul este o reacţie la dezvălurile din presă, potrivit cărora multe dintre ONG-urile care au organizat protestele din Bucureşti sunt pe lista de sponsorizări a Fundaţiei.
„Recentele speculaţii din Romania despre o legatură între proiectul minier de la Roşia Montană şi George Soros sunt nefondate si incorecte. George Soros nu are niciun interes actual, financiar sau de altă natură, în proiectul minier de la Roşia Montană”, se precizeaza in comunicatul fundatiei.
Totuşi, un pliant recent, ce poarta semnătura Fundaţiei Soros, este evident împotriva proiectului minier.
„Roşia Montană nu trebuie să moară”, se arată pe pliantul distribuit de Centrul de Informare de la Roşia Montană.
Marţi, şeful Comisiei SIE din Parlament, Mihăiţă Calimente, declara, pentru gândul, că ONG-urile din România finanţate de omul de afaceri George Soros au un rol determinant, de „catalizator” al protestelor din Piaţa Universităţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.
„Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros”, a spus Calimente. Deputatul PNL a precizat că această intervenţie din exterior poate reprezenta şi un pericol pentru siguranţa naţională şi că trebuie evaluată situaţia.
De altfel în timpul protestelor din Bucureşti împotriva proiectului de la Roşia Montană, presa a publicat şi alte dovezi că fundaţia lui George Soros are legătură cu cei care au organizat acţiunile.
Foarte multe dintre organizaţiile care au fost în prima linie a protestelor anti-Roşia Montană, din Piaţa Universităţii, cum ar fi „Ce Re”, „Asociaţia Pro Democraţia”, „Active Watch”, „Agenţia pentru Monitorizarea Presei”, „Mişcarea Civică Miliţia Spirituală”, „Centrul pentru jurnalism Independent”, au primit finanţări de la miliaradrul de origine maghiară.
Cât despre implicarea acestuia în proiect, începând cu martie 2011, George Soros a vândut acțiunile deținute la Newmont Mining Corp (companie care deține 20% din Gabriel Resources) dar și pe cele de la Cartepillar Inc. (firmă care produce echipament pentru industria minieră). Peste trei luni, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier (Gold Fields Ltd., Allied Nevada Gold, Ivanhoe Mines Ltd, New Gold Inc., IAMGOLD Corp., Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp., Eldorado Gold Corp., Randgold Resources Ltd., Silver Standard Resources Inc., Seabridge Gold, Golden Star Resources, Hecla Mining Co., Pan American Silver Corp., Nevsun Resources, Jaguar Mining Inc., Aurizon Mines Ltd., Golden Minerals Co., Compania de Minas Buenaventura S.A. ADS, Cameco Corp., Minefinders Corp. Ltd.).