Biroul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că, în urma recalculării PIB-ului, în anul 2013 activităţile ilegale au reprezentat circa 1% din PIB-ul Marii Britanii pe anul trecut. Alte activităţi ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool şi tutun, erau deja contabilizate.
Institutul european pentru statistică (Eurostat) a cerut statelor membre UE ca până pe 1 noiembrie să integreze în statisticile naţionale şi activităţile ilegale ce aduc venituri, considerând că este vorba despre tranzacţii comerciale consimţite în mod liber de participanţi.
Dar aceste norme au creat polemici în unele ţări, cum este cazul Franţei, care a refuzat să contabilizeze prostituţia întrucât nu o consideră ‘o activitate comercială consimţită în mod liber’, sau al Suediei, unde ‘cumpărarea de servicii sexuale este un delict’, guvernul suedez anunţând în consecinţă că nu are de făcut vreo ajustare a PIB-ului.
Institutul Naţional de Statistică al Spaniei (INE) a anunţat că, în urma recalculării PIB-ului potrivit acestor norme, în anul 2010 activităţile ilegale au reprezentat 0,87% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de euro. La această sumă prostituţia a contribuit cu 3,78 miliarde de euro şi traficul cu droguri cu 5,4 miliarde. Diferenţa până la 9,4 miliarde este pusă pe seama contrabandei cu ţigări şi a pariurilor ilegale.
Şi Italia a anunţat luni revizuirea în creştere cu 3,8% a PIB-ului său pe anul 2013 în urma aplicării noilor norme cerute de Eurostat..