36 de milioane de alegători sunt așteptați la secțiile de votare de la 09:00 la 20:00 (ora locală; de la 07:00 la 18:00 GMT) pentru noile alegeri legislative, după numai șase luni de la un scrutin desfășurat în 20 decembrie. Primele rezultate oficiale sunt așteptate în jurul orei 22:30, potrivit Agerpres.
În decembrie, spaniolii se pronunțaseră deja pentru o schimbare, sancționând cele două mari partide care dau tonul pe scena politică a țării de peste 30 de ani.
Partidul Popular, al premierului guvernului conservator Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută, obținând 28,7% din sufragii, chiar dacă a ajuns primul la linia de sosire. El este în continuare favorit pentru aceste alegeri.
Partidul Socialist înregistrase cel mai slab rezultat din istoria sa, clasându-se pe poziția a doua. A trebuit să cedeze locuri în parlament pentru două formațiuni: Podemos și Ciudadanos, de orientare liberală.
În ultimele șase luni, tinerii deputați veniți în parlament au impus un suflu nou și nimeni nu a dorit să învestească un nou guvern al lui Mariano Rajoy, a cărui formațiune a fost implicată în numeroase scandaluri de corupție.
Nici partidele adversare ale stângii — socialiștii și Podemos — nu au reușit să se înțeleagă pentru a încheia o alianță care ar fi putut, cu sprijinul micilor partide regionale, naționaliste și separatiste, să formeze un alt guvern.
A patra economie a zonei euro este deci condusă de un guvern care nu poate să rezolve decât probleme curente și nu are dreptul să angajeze nicio cheltuială sau reformă.
Regele Felipe al VI-lea a trebuit să convoace noi alegeri.
Unii alegători, dezamăgiți de disputele dintre partide, ar putea să nu se mai ducă la urne, în timp ce pentru unii vacanța a început deja.
Dacă mulți vor prefera plaja în locul cabinelor de vot, Partidul Popular ar putea ieși întărit pentru că în Spania absenteiștii sunt mai degrabă de stânga, potrivit institutelor de sondare.
Campania opune în special conservatorilor coaliția Unidos Podemos, formată din Podemos și partidul Izquierda Unida (stânga unită, ecologisto-comunistă), duel din care, de fapt, este îndepărtat Partidul Socialist.
Mariano Rajoy (61 de ani), la putere din 2011, i-a invitat pe alegătorii „moderați” să i se alăture pentru a bara calea „extremiștilor, populiștilor și radicalilor” din Podemos.
„Nu este cel mai bun moment pentru experimente”, declarase el vineri, după anunțarea Brexit-ului. Rajoy și-a concentrat campania pe necesitatea continuării reformelor, care ar păstra — potrivit lui — creșterea economică regăsită.
Din 2011, conservatorii au adoptat o reformă ultraliberală a Codului muncii și au impus țării o cură de austeritate draconică, dorită de Comisia Europeană și care reduce ajutoarele pentru persoanele defavorizate.
Creșterea a atins 3,2% din PIB în 2015. Dar dacă șomajul a scăzut cu adevărat, el este totuși de 21%. Inegalitățile sociale au crescut și 22% dintre spanioli sunt amenințați de sărăcie.
Podemos, de aceeași factură cu Syriza din Grecia, și-a asumat de la crearea sa în 2014 rolul de purtător de cuvânt al celor care nu se mai simt reprezentați de o clasă politică estimată ca fiind prea coruptă sau îndepărtată de necazurile oamenilor.
Potrivit sondajelor, Unidos Podemos are șanse de a trece de pe locul al treilea pe al doilea, imediat după dreapta, depășind Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), confruntat cu o criză de identitate.
Pe rețelele de socializare, susținătorii acestora pledau sâmbătă seara pentru „Breyxit’, referindu-se la cel de-al doilea nume de familie al lui Mariano Rajoy, Brey.