Eduard Luca, un băieţel de doar o lună şi o zi, a murit la secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu în urmă cu trei săptămâni. Părinţii sunt convinşi ca bebeluşul lor putea fi salvat şi vor să găsească vinovaţii. Ei nu înţeleg ce s-a întâmplat în acea dimineaţă de sâmbătă pentru că nimic nu prevestea tragedia care avea să se întâmple. Cu doar patru zile înainte, l-au dus pe Edi la un controlul amănunțit la o clinică privată. I s-au făcut analize, a fost consultat şi medicul le-a comunicat că băieţelul lor este sănătos şi se dezvoltă normal.
Vineri seara, pe 11 martie, copilul a fost alaptat, alintat si culcat la ora obisnuita. „Era normal, fără niciun fel de simptom. Pe la 5 dimineaţa s-a trezit din cauza colicilor. A început să plângă şi la un moment dat a început să respire sacadat. Am sunat de trei ori după ambulanţă. A venit fără medic, nedotată. Asistenta credea că a venit la un copil de un an. O cunoştinţă din spital mi-a spus că o ambulanţa de tip C (ambulanţă care se trimite pentru bebeluşi) a fost de la ora 1 in curtea spitalului, dar medicul de gardă era acasă”, povesteşte tatăl lui Eduard.
Părintii spun ca ambulanţa a venit după 15 minute, timp nejustificat de mare, avand in vedere ca este doar 1 km distanta de la spital până la locuinţa lor. La UPU, parintii au fost tinuti la usa timp de o ora in care li s-a spus ca baietelul este bine, ca dupa aceea sa li se comunice că Eduard a decedat.
„Am reuşit să intrăm fugitiv de câteva ori la copil, dar imediat cum ne vedeau ne dădeau afară. Nimeni nu-i făcea masaj, nu era nici intubat. Avea doar un furtun cu oxigen pe nas. Nu ştim ce i s-a administrat. Nu ne-au întrebat nimic. Medicul pediatru de gardă a fost anunţat de mai multe ori, dar nu a binevoit să coboare. Nici măcar nu au chemat neonatologul de serviciu de pe secţie. La un moment dat a început să fie agitaţie. După vreo 10 minute a intrat poliţia înăuntru. Medicul de gardă a ieşit atunci, s-a uitat la noi şi a început să ridice din umeri. Ne-a spus că nu a avut ce să mai facă. Mi s-au înmuiat picioarele. Mi-am dat seama că mi-a murit copilaşul. Când cineva a deschis uşa am reuşit să văd înauntru. Îl înfăşurase într-un cearşaf ca pe o cârpă. Cearşaful respectiv era murdar de sânge. Nu ştiu de unde era sânge„, povesteşte tatăl copilului mort.
Părinţii cred că acolo s-a întâmplat ceva. Nimeni nu a vrut să le dea nicio explicaţie. Autopsia a fost făcută în grabă, sâmbătă, când în mod normal nu se lucrează la IML. Părinții nu au fost sunați să fie anunțați de autopsie. Pe certificatul constatator scrie că Eduard a avut pneomopatie acută în stare morbidă, iar in urma pneomopatiei a degenerat în insuficienţă respiratorie acută, in conditiile in care el nu a avut niciun simptom.
„Suntem devastati, terminați la propriu. Am pierdut motivul pentru care am luptat în viața. Tot ce ne-am dorit mai mult. O să luptăm până la capăt pe calea justiției, nu o să lăsăm nimic la voia întâmplării. Sunt conștient că va fi o luptă grea de lunga durata si anevoioasă, dar nimic nu mă va opri. Nimic nu îl mai aduce înapoi, dar atât ne-a mai rămas… să luptăm pentru dreptatea lui și pentru a schimba ceva pentru ceilalți ca să nu mai fie nimeni nevoit să treacă prin asemenea tragedie”, spune dărâmat de durere tatăl lui Eduard.
Părinţii au făcut plângere la Poliţie, în urma căruia li s-a dat un număr de dosar. Au depus un memoriu către procuror cu probele pe care ei vor să le administreze, şi de asemenea, oamenii au trimis adrese către Ambulanţă, dispecerat, Serviciul 112, spital, IML pentru a le cere informaţii.
După trei săptămâni, părinţii spun că la dosar există doar declaraţiile lor şi atât.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a fost contactat de #rtvnet#, însă purtătorul de cuvânt al Unităţii, Elisabeta Bene, nu a putut oferi un punct de vedere precizând că este în concediu.
Pentru a convinge autoritățile să descopere cauza morții bebelușului, cei doi părinți au organizat sâmbătă un protest. Întâlnirea a avut loc în parcul Mihai Viteazu la statuie, la orele 15:00. De acolo s-a plecat spre farmaciile din fața spitalului, pe bulevardul Mihai Viteazu.
„Avem voie să scandam, să facem gălăgie, să chitaim jucării, să afișăm bannere, etc.
Se va închide prima bandă din carosabil, mămicile cu bebici vor ocupa trotuarul, restul vom ocupa prima bandă din carosabil. Speram sa tina vremea cu noi și să ne strângem în număr cât mai mare. Haideți să demonstram CA SE POATE!!!!!”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook.