„Echivalarea se realizează automat, fără susţinerea de măsuri compensatorii, pentru toate clasele promovate la unităţi de învăţământ din străinătate sau la organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, cu clasele corespunzătoare din sistemul educaţional românesc. La cererea exprimată în scris a părinţilor sau a tutorilor legal instituiţi, înscrierea se poate face într-o clasă inferioară ultimei clase absolvite în străinătate sau la organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară”, se arată în noua metodologie publicată, joi, de Ministerul Educaţiei, în Monitorul Oficial.
Studenţii de la Politehnică care fac VOLUNTARIAT vor primi BURSE
Dosarul trebuie să conţină cerere, foaia matricolă pentru clasele din România în original, foile matricole ale şcolii din străinătate sau şcolii străine din România, din care să rezulte disciplinele studiate şi notele obţinute de elev şi o copie a cărţii de identitate a persoanei în cauză.
„Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii menţionate la art. 1 conţine:
a) cerere;
b) foaie matricolă pentru clasele din România (dacă este cazul) – original;
c) foile matricole eliberate de o unitate de învăţământ din străinătate sau de organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, din care să rezulte disciplinele studiate şi calificativele/notele obţinute – copii şi traduceri autorizate;
d) document de identificare valabil al elevului – copie”, se precizează în metodologie.
Peste 2.500 de NOI LOCURI DE MUNCĂ disponibile în Bucureşti
Dosarul se depune la inspectoratul şcolar sau la şcoala unde elevul participă la cursuri în calitate de audient. Termenul de soluţionare a dosarului de echivalare este de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet la inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Pentru evaluarea dosarului de echivalare nu se percep taxe.
De asemenea, atestatul de echivalare emis de inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învăţământ preuniversitar din ţară şi la încadrarea pe piaţa forţei de muncă. Atestatul original este eliberat unităţii de învăţământ, care va păstra în arhiva proprie o copie conformă cu originalul, sau titularului, părinţilor ori tutorilor legal instituiţi.
Absolvenţii de facultăţi neacreditate se pot înscrie la examenul de definitivare în învăţământ
În metodologie se mai arată că evaluarea dosarelor în vederea echivalării se efectuează de către o comisie formată din minimum 4 persoane desemnate din cadrul inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată cu diplomă de licenţă, a ciclului II Bologna cu diplomă de master sau diplomă echivalentă.