Economist Intelligence Unit: România, „democraţie deficientă”, cu presă „parţial liberă” şi justiţie supusă presiunilor politice

România ocupă locul 64, fiind considerată "democraţie deficientă", cu presă "parţial liberă", în clasamentul privind sistemele democratice elaborat de Economist Intelligence Unit, Bucureştiul fiind criticat din cauza acţiunilor coaliţiei guvernamentale în sensul reducerii independenţei justiţiei.
Alina Costache
31 ian. 2018, 14:03
Economist Intelligence Unit: România,

România a primit un punctaj de 6,44 din 10 şi ocupă locul 64 din 167 de ţări în clasamentul „Indicele Democraţiei 2017” elaborat de Economist Intelligence Unit.

La capitolul „Procese electorale şi pluralism”, România are 9,17 puncte din 10, în privinţa „Funcţionării instituţiilor guvernamentale” punctajul este de 5,71, iar la nivelul „Participării politice”, 5,00. Din punctul de vedere al „Culturii politice”, Bucureştiul înregistrează punctajul de 4,38, iar în privinţa „Drepturilor civice”, 7,94, România fiind considerată „democraţie deficientă”.

Din punctul de vedere al situaţiei presei, România are un punctaj de 8 din 10, ocupând locul 31, prin calificativul „presă parţial liberă”.

Ţările cu punctaj peste 8 sunt considerate „democraţii depline”. În a doua categorie sunt „democraţiile deficiente” – ţările care organizează alegeri libere şi corecte (chiar dacă există probleme, precum încălcarea libertăţii presei), iar drepturile civice fundamentale sunt respectate. Cu toate acestea, există vulnerabilităţi în alte aspecte ale democraţiei, inclusiv probleme privind sistemul de guvernare, cultura politică subdezvoltată şi niveluri scăzute de participare politică. În categoria a treia sunt „regimurile hibride”, iar în a patra „regimurile autoritariste”.

„România a înregistrat o scădere puternică a punctajului, situaţie ce reflectă încercările continue ale coaliţiei de guvernământ de a slăbi independenţa şi eficienţa sistemului judiciar şi de a bloca eforturile unor structuri instituţionale în sensul combaterii corupţiei”, se arată în raport. „În ianuarie 2017, Guvernul a încercat fără succes să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea delictelor de corupţie minore. În mai 2017, Comisia Juridică a Senatului a introdus amendamente la un proiect de lege care ar fi redus sentinţele pentru autorii actelor de corupţie. Amendamentele la codurile de procedură penală care ar limita responsabilităţile în cazuri de corupţie sunt dezbătute în Parlament. Până acum, societatea civilă a fost principalul obstacol în calea aplicării acestor măsuri”, precizează raportul.

Primele locuri în clasamentul privind starea democraţiei sunt ocupate de Norvegia, Islanda, Suedia, Noua Zeelandă şi Danemarca. Alte „democraţii depline” sunt Irlanda, Australia, Canada, Finlanda, Elveţia, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie, Spania, Austria şi Uruguay.

Statele Unite ocupă poziţia 21, fiind „democraţie deficientă”, în aceeaşi categorie cu România, Franţa, Italia, Israel, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Chile, Polonia, Belgia şi numeroase alte ţări.

Republica Moldova este considerată regim democratic „hibrid”, la fel ca ţări precum Albania, Turcia, Georgia, Liberia, Bolivia şi Maroc.

Ţări precum China, Belarus, Venezuela, Irak, Afganistan, Rusia, Arabia Saudită, Sudan, Libia şi Iran sunt considerate „regimuri autoritariste”.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani