Parlamentul egiptean a aprobat în unanimitate în aprilie instituirea stării de urgență pentru trei luni, după atentatele cu bombă contra a doua biserici copte, soldate cu cel puțin 45 de morți și peste o sută de răniți.
Starea de urgență, care urma să expire la sfârșitul lunii iunie, a fost prelungită cu trei luni, se arată în comunicatul guvernului, ceea ce înseamnă că va fi valabilă până la sfârșitul lunii septembrie.
Starea de urgență sporește considerabil puterile poliției în materie de arestare, supraveghere și poate impune restricții libertății de mișcare.
Egiptul a fost timp de 30 de ani sub stare de urgență, care nu a fost anulată decât cu o lună înaintea sosirii la putere a președintelui Morsi, în 2012.
Abrogarea sa a fost una dintre cererile principale ale activiștilor care au condus revolta din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.
După destituirea lui Morsi în vara lui 2013, starea de urgență a fost decretată pentru o lună, timp în care forțele de securitate au reprimat în sânge partizanii islamiști ai fostului președinte și când bisericile și proprietățile creștine au fost atacate.