Poliţistul care a spart gheaţa la capitolul comunicare în mediul online cu şoferii aflaţi în trafic este agent la Secţia Rurală Gălăneşti, scrie monitorulsv.ro. Se numeşte Silviu Dumitru Oniciuc, agent din promoţia 2018. Răspunsul poliţistului, însoţit de o fotografie, s-a bucurat de succes, stârnind mai multe comentarii pozitive ale altor utilizatori, care au considerat că prin astfel de interacţiuni creşte siguranţa din trafic şi se sporeşte imaginea poliţiei.
Citeşte şi Un poliţist local a fost înjunghiat în abdomen. Bărbatul a fost operat de urgenţă
Poliţiştii vor să colaboreze cu şoferii de bună credinţă, pentru a-i prinde pe cei pericol public
Reacţia agentului de poliţie din mediul online a fost apreciată pozitiv de şeful său, comisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti. Acesta a dorit chiar să dea ca exemplu această iniţiativă şi să îşi îndemne colegii să fie cât mai vizibili în trafic, pentru a câştiga încrederea şoferilor de bună credinţă, care ar putea fi mult mai receptivi în a sesiza cazuri de şoferi pericol public pe care îi surprind în trafic.
„Trebuie să fim mai vizibili pentru ca şoferii să capete încredere în noi. Avem deja mai mulţi cetăţeni care ne sesizează nereguli în trafic, direct la echipaj sau prin 112. Ne dorim o mai bună colaborare cu cetăţenii de bună credinţă, în condiţiile în care, pe de altă parte, avem o creştere importantă la capitolul şoferi care nu opresc la semnalul agentului din trafic”, a declarat Marius Ciotău.
Multe urmăriri care presupun foarte multe riscuri
Ofiţerul de poliţie a subliniat că nu există săptămână în care lucrătorii de poliţie de la secţiile Gălăneşti sau Marginea, şi nu numai, să nu aibă câte două-trei urmăriri în trafic. Sunt acţiuni foarte periculoase, atât pentru fugari, cât şi pentru poliţişti.
Chiar la finele săptămânii trecute, un tânăr în vârstă de 20 de ani, aflat la volanul unei maşini cu numere străine, a fugit de poliţiştii de la Secţia Rurală Gălăneşti pe raza comunei Vicovu de Jos şi a intrat cu maşina într-un stâlp din beton. În urma impactului, o fată de 18 ani, pasageră în maşină, a suferit o fractură la un picior.
„90% din cei care încearcă să fugă de poliţişti sunt prinşi, pe loc sau ulterior. Sub impactul fricii unora se pot provoca însă adevărate tragedii. De aceea consider că este nevoie de o mai bună colaborare cu şoferii, măcar cu cei care sunt de bună credinţă şi care sunt până la urmă majoritari”, a mai spus comisarul Marius Ciotău.
Ofiţerul a spus că a sesizat o creştere a numărului de apeluri la 112 de la şoferi care sesizează nereguli în trafic. Uneori au fost sesizate şi cazuri extrem de grave, de şoferi care mergeau în zig-zag, fiind în stare avansată de ebrietate. Aceste sesizări prompte ale celor care nu au trecut indiferenţi pe lângă pericolul de lângă ei şi intervenţia poliţiştilor au prevenit, poate, producerea unor tragedii. De asemenea, şi imaginile video surprinse cu telefoanele mobile transmise de cetăţeni privind şoferi pericol public s-au dovedit în mai multe rânduri foarte utile anchetatorilor.
„Corpul Naţional al Poliţiştilor susţine implicarea poliţiştilor din trafic în activităţi preventive şi chiar interactive cu şoferii, pentru creşterea impactului pozitiv al activităţii poliţiei”, a mai spus comisarul Marius Ciotău, care este preşedintele organizaţiei Suceava a Corpului Naţional al Poliţiştilor.
În ultimii ani în poliţie se poate vorbi de un adevărat schimb de generaţii. Foarte mulţi poliţişti au ieşit la pensie, fiind înlocuiţi de tineri din noile promoţii. Aceste schimbări ar trebui să aducă şi o schimbare a mentalităţii şi a modului de lucru în cadrul poliţiei.