Ancheta este la început și tocmai de aceea autoritățile iau în calcul toate variantele. Deși vremea nu punea probleme, piloţii experimentaţi spun că, deasupra apelor, fenomenele meteorologice sunt înşelătoare.
„În zona lacurilor şi lângă mare, deşi e briză, se formează nori, care se lipesc de pământ, iar în zbor îţi dau impresia că se poate vedea prin ei, dar când vezi o ţintă, când ai intrat în ei, nu mai vezi nimic„, a declarat, la Digi24, Valentin Ialomiţeanu, pilot.
Căutările vor fi reluate, marţi, pe lacul Siutghiol. Scafandrii vor încerca sa scoată din adâncuri resturile aparatului de zbor.
Potrivit legii aviaţiei, acest elicopter nu avea o cutie neagră pentru că era un aparat de zbor cu o greutate mai mică de 3 tone.
Se vorbeşte însă de două posibile cauze. Fie elicopterul s-a lovit de un stol de păsări şi nu a mai putut să fie controlat, deşi era dotat cu două motoare. O altă variantă care este luată în calcul în astfel de accidente este o eroare de pilotaj, însă pilotul elicopterului avea peste 2.000 de ore de zbor doar pe acest tip de aparat.
Elicopterul care s-a prăbușit a fost cumpărat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 cu aproximativ 5 milioane de euro și a fost preluat acum o lună de SMURD. Aparatul a fost achiziționat direct de la producătorul Eurocopter. Avea două motoare, era dotat cu lumini pe timp de noapte şi era printre singurele aparate de zbor dotate cu flotoare. Cu alte cuvinte, pilotul ar fi avut posibilitatea să aterizeze pe apă, iar elicopterul să rămână la suprafaţă.
Este luată totuși în calcul și o defecțiune tehnică. Imediat după producerea accidentului, aviația a decis ca toate elicopterele SMURD să rămână la sol pentru verificări.
„Toată flota SMURD va fi pusă la sol, dar asta este decizia Inspectoratului de Aviaţie şi este o decizie înţeleaptă şi corectă până ştim ce s-a întâmplat. Cei care investighează au ipotele lor„, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.